Irlandia szeroko otwiera się na handel żywnością z Polską
Irlandia szeroko otwiera się na wzrost handlu żywnością z Polską, czemu dopomóc ma działalność Irlandzkiej Rady ds. Żywności Bord Bia. Polska jest dla Irlandii bramą do Europy Centralnej - podkreślał premier Irlandii Enda Kenny podczas spotkania z polskimi i irlandzkimi przedsiębiorcami branży spożywczej w ambasadzie Irlandii.
Pobierz darmowy program do rozliczeń PIT 2016
- Wizyta premiera Irlandii na tym spotkaniu jest dowodem na to, jak ważne są dla Irlandii relacje handlowe z Polską. Otwarcie i działalność Bord Bia w Polsce ma umocnić nasze relacje i eksport do Polski - mówił podczas przemowy otwierającej spotkanie ambasador Irlandii Gerard Keown.
- W Irlandii ok. 150 tys. Polaków ma wkład w rozwój naszej gospodarki. Chcemy umocnić nasze relacje, a także zaprezentować i przybliżyć Polsce największe przysmaki Irlandii, które mają najwyższe standardy. Polska jest dla nas bramą do Europy Centralnej - podkreślał premier Irlandii Enda Kenny.
- Znakiem rozpoznawczym zrównoważonego rozwoju produkcji żywności i jej wysokiej jakości jest hasło i znak Origin Green, bo Irlandia to zielona trawa i zielona wyspa - zaznaczył premier Enda Kenny.
Obecność Bord Bia w tym regionie ma pomóc eksporterom w nawiązaniu relacji biznesowych i przyczynić się do rozwoju przemysłu spożywczego.
Tara McCarthy, prezes Bord Bia podkreślała, że Polska jest dla Irlandii ósmym największym rynkiem eksportowym żywności spośród krajów Unii Europejskiej.
- Polska jest dla nas bardzo ważnym rynkiem i jest dla nas bramą do Europy Centralnej. Polscy detaliści poszukują obecnie produktów wysokiej jakości, naturalnego pochodzenia, produkowanych w sposób zrównoważony, a irlandzki program Origin Green jest flagowym znakiem naszych rolników - podkreślała.
Program zrównoważonego rozwoju Origin Green jest pierwszym na świecie tego typu programem prowadzonym przez rząd z udziałem rolników i przemysłu spożywczego, aby osiągnąć wspólnie obrane cele. Program ma być dla odbiorców zapewnieniem, że produkty, które kupują pochodzą od odpowiedzialnych dostawców.
W spotkaniu, oprócz premiera Irlandii, ambasadora Irlandii oraz prezes Bord Bia, wzięła też udział kierownik regionalny Bord Bia na Europę Środkowo-Wschodnią Judith Clinton, prezes Polsko-Irlandzkiej Izby Gospodarczej Dorothy Hansberry-Biegunska, a także przedstawiciele takich firm jak m.in. Kepak, Dawn Meats, ABP Food Group, czy Ambra, Elkopol, North Coast.
Bord Bia, która rozpoczęła działalność w Polsce w lipcu 2016 roku, chce budować sukces irlandzkiej branży spożywczej w Polsce i wzmacniać więzi gospodarcze między naszymi krajami, jak również rozwijać znajomość wysokiej jakości produktów spożywczych, jakie Irlandia ma do zaoferowania, a których eksport do Polski rośnie w szybkim tempie.
Eksport żywności z Irlandii do Polski wyniósł w 2016 roku ponad 185 milionów euro i był to wzrost o 15 proc. wobec roku 2015. Wartość dwustronnej wymiany handlowej naszych krajów sięgnęła w 2015 roku 3,1 miliarda euro. Irlandzka branża spożywcza eksportuje ok. 80 proc. swojej produkcji .
Największymi kategoriami produktów spożywczych jakie Irlandia eksportuje do Polski są produkty mleczarskie, napoje, w tym przede wszystkim alkoholowe oraz wołowina.
BW, portalspozywczy.pl
Więcej informacji na portalspozywczy.pl