KE dopuszcza świerszcze na stoły
Urzędnicy KE zezwolili na wprowadzenie do obrotu na terenie wspólnoty Acheta domesticius – świerszcza domowego – jako pokarmu podały wiadomoscihandlowe.pl.
Produkt może być sprzedawany w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej jako przekąska lub składnik innych produktów spożywczych.
Owady są świetnym źródłem białka, a do tego oferują wiele innych cennych składników - witaminy, żelazo czy aminokwasy.
Ponadto Komisja po raz drugi zezwoliła na wprowadzenie do obrotu mrożonych, suszonych i sproszkowanych postaci larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek).
Komisja Europejska ma uprawnienia do przyznawania prawa do obrotu nowymi produktami na podstawie rozporządzenia Novel Food Regulation.
Nową żywność definiuje się jako tę, która nie była w znacznym stopniu spożywana przez mieszkańców UE przed 15 maja 1997 r., kiedy weszło w życie pierwsze rozporządzenie w sprawie nowej żywności.
Rozporządzenie w sprawie nowej żywności wymaga zezwolenia przed wprowadzeniem nowego produktu spożywczego do obrotu w Unii.
Zatwierdzenia produktu można uzyskać po przeprowadzeniu rygorystycznej oceny naukowej dokonanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Urząd weryfikuje, w świetle dostępnych dowodów naukowych, czy żywność stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.
Zdaniem ekspertów, suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów. Jednak te specjały, nie są wskazane dla wszystkich. U osób uczulonych na krewetki i roztocza może on wywołać reakcję alergiczną.
Mącznik młynarek to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Jego larwy osiągają rozmiar do 30 mm.
Specjał z jadłospisów przyszłości sam występuje zazwyczaj w produktach żywnościowych - np. w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża i mąki.
BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami