Koniec taniego drobiu w Polsce
Zdaniem analityków CAIB, obserwowany obecnie gwałtowny spadek produkcji wieprzowiny w Azji Południowo-Wschodniej, w tym w szczególności w Chinach związany z rozprzestrzenianiem się ASF znajdzie w kolejnych miesiącach odzwierciedlenie w zwiększonym popycie ze strony Chin na inne gatunki mięsa, zwłaszcza drób.
Jak podał NBP, w całym horyzoncie projekcji lipcowej inflacja cen konsumenta ukształtuje się powyżej ścieżki z marcowej rundy prognostycznej. Autorzy raportu zaznaczyli, że na korektę w 2019 r. złożą się głównie czynniki podażowe, wpływające na wyższe ceny żywności, a w latach 2020-2021 silniejszy popyt oddziałujący na dynamikę wszystkich komponentów CPI.
- Rewizja w górę inflacji cen żywności w 2019 r. jest w największym stopniu konsekwencją wyższych cen mięsa. Od kwietnia br. nastąpił dynamiczny wzrost cen wieprzowiny na rynkach światowych związany z wystąpieniem epidemii ASF w Chinach, wymuszającej największą od kilkudziesięciu lat redukcję pogłowia trzody chlewnej w tym kraju, będącym głównym producentem wieprzowiny na świecie - napisali analitycy NBP. .
"W sytuacji ograniczonej podaży za granicą i korzystnych dla producentów cen, eksport polskiej wieprzowiny w br. zwiększy się, przyczyniając się do wzrostu jej cen również w kraju.
Droższa wieprzowina przekłada się na wyższe ceny wędlin, jak również może skłonić część konsumentów do zmiany preferencji w kierunku spożycia innych rodzajów mięsa, wpływając na podniesienie również i ich cen.
Na korektę inflacji cen żywności w br. wpłynęło także silniejsze ograniczenie podaży warzyw wynikające z niedoszacowania efektów zeszłorocznej suszy oraz strat w przechowalnictwie" - dodali eksperci z NBP.
.........................
Czeka nas silny wzrost polskiego eksportu drobiu do Chin
Przy wysokim wykorzystaniu mocy wytwórczych w polskim sektorze drobiarskim będzie to czynnik oddziałujący w kierunku wzrostu cen skupu drobiu. W konsekwencji analitycy CAIB oczekują, że cena drobiu w Polsce w kolejnych kwartałach będzie kształtować się w wyraźnym trendzie wzrostowym. W okresie I-II 2019 r. wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zwiększyła się o 13,9% r/r wobec wzrostu o 27,6% w analogicznym okresie 2018 r.
Głównym źródłem wzrostu wartości polskiego eksportu była większa sprzedaż do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii. Na uwagę zasługuje wyraźne przyspieszenie polskiego eksportu do Chin (+237% r/r), co stanowi wsparcie dla przedstawionego wyżej scenariusza zakładającego silne zwiększenie polskiego eksportu drobiu do krajów Azji Południowo-Wschodniej ze względu na pogłębiający się w nich deficyt mięsa będący skutkiem ASF.
Cena skupu drobiu wyniosła w kwietniu 3,88 zł/kg (+8,4% r/r). W tym samym czasie cena pasz dla drobiu ukształtowała się na poziomie 1,45 zł/kg (+4,9% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza wyniosła w kwietniu 2,68 wobec 2,61 przed rokiem, wskazując na nieznaczny wzrost opłacalności produkcji w ujęciu rocznym.
Uwzgledniając sytuację na światowym rynku drobu, a także krajowy wzorzec sezonowości prognozujemy, że cena skupu drobiu na koniec 2019 r. wyniesie ok. 3,96 zł/kg oraz 4,14 zł/kg na koniec 2020 r.
Wyraźny wzrost opłacalności produkcji jaj na przełomie 2017/2018 r. związany ze stratami produkcyjnymi w krajach Europy Zachodniej (por. AGROmapa z 13.12.2018) doprowadził do wzrostu krajowej produkcji.
Dane nt. wolumenu polskiego eksportu jaj potwierdzają naszą ocenę sformułowaną w poprzedniej AGROmapie, zgodnie z którą polskim producentom nie udało się trwale zwiększyć swojego udziału w krajach Europy Zachodniej.
W konsekwencji po ustąpieniu silnego popytu zagranicznego doszło do wyraźnego spadku cen, poniżej poziomów sprzed sierpnia 2017 r.
W okresie I-II 2019 r. wartość polskiego eksportu jaj spadła o 17,0% r/r wobec wzrostu o 40,0% w analogicznym okresie 2018 r. Cena skupu jaj klasy M w kwietniu wyniosła 27,40 zł/100 sztuk (-18,7% r/r). W tym samym czasie cena pasz dla niosek wyniosła 1,27 zł/kg (+3,9% r/r).
W konsekwencji w kwietniu relacja cen 100 jaj/pasza ukształtowała się na poziomie 21,58 wobec 27,59 przed rokiem.
Uwzględniając bieżącą sytuację na rynku jaj oraz krajowy wzorzec sezonowości prognozujemy, że cena skupu jaj klasy M na koniec 2019 r. wyniesie ok. 31 zł/100 sztuk oraz ok. 32 zł/100 sztuk na koniec 2020 r.