Kontrole sanepidu w nadmorskich lokalach gastronomicznych. Posypały się mandaty
Sanepid skontrolował ponad 200 punktów gastronomicznych w turystycznych miejscowościach województwa pomorskiego. Nie obyło się bez mandatów. Służby wystawiły ich kilkadziesiąt, łącznie na kilkanaście tysięcy złotych.
Kontrolerzy sanepidu przeprowadzili 217 kontroli punktów gastronomicznych w turystycznych miejscowościach województwa pomorskiego. W kilkudziesięciu miejscach nie obyło się bez mandatu. Przeterminowana żywność, niewłaściwy stan sanitarny czy brak przestrzegania procedur - takie były jedne z najczęstszych nieprawidłowości.
Rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki poinformował Polską Agencję Prasową, że kontrole przeprowadzili pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w miejscowościach turystycznych w województwie pomorskim od 20 do 30 czerwca.
Kontrolerzy sprawdzali zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego: restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki). Przeprowadzili 217 kontroli, w tym 8 interwencyjnych, z których 3 okazały się zasadne.
W sumie kontrolerzy nałożyli 33 mandaty na łącznie 12 tys. zł.
"Najczęściej stwierdzanymi nieprawidłowościami były niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, niewłaściwe warunki przechowywania żywności, brak możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowana żywność, brak czystości bieżącej, brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych oraz opartych na zasadach systemu HACCP" - poinformował rzecznik sanepidu w Gdańsku.