Legendarny majonez nie będzie już taki sam. Skład się zmienia
Polska "wojna" miłośników dwóch najpopularniejszych majonezów na rynku (Winiary i Kielecki) może wkroczyć w nowy etap. Jeden z konkurentów wypuścił na rynek pierwsze partię produktu ze zmienionym składem. Do produkcji został zastosowany inny typ jajek.
Jak informuje Wprost.pl, w sklepach pojawia się pierwsza partia Majonezu Kieleckiego sporządzona na bazie jajek z chowu ściółkowego, czyli tzw. "dwójek".
"Trudno powiedzieć, czy smakosze w ciemno wyczują zmianę, ale producent zadbał, aby było łatwiej. Nowe majonezy są opatrzone specjalną 'banderolą'" - tłumaczy portal.
Wprost.pl cytuje Adama Jamroza, prezesa Wytwórczej Spółdzielni Pracy "Społem" - producenta majonezu.
"Na rynku już kilku lat dostępne są wyroby, przy których produkcji nie stosujemy jajek potocznie określanych jako 'trójki'. Mowa tu konkretnie o Majonezie Kieleckim Omega-3 310 g, Majonezie Kieleckim lekkim 310 g, oraz Majonezie Kieleckim 450 ml, w plastikowym opakowaniu. Jednak teraz po raz pierwszy powstał również nasz flagowy, 'tradycyjny' Majonez Kielecki w szklanych opakowaniach w całości na bazie jajek z chowu ściółkowego" - przekonuje Adam Jamróz.
Pomysł na zmianę składnika tłumaczony jest przez producenta koniecznością realizacji założeń przyjętych w ramach strategii, którą firma zadeklarowała już w maju 2018 roku.
"Jesteśmy dumni z tego, że konsekwentnie realizujemy założone przez nas cele i zbliżamy się do całkowitego odejścia od surowców pochodzących od zwierząt hodowanych w systemie klatkowym" - mówił prezes WSP Społem.
***