Masowy odwrót Polaków od ziemniaka
Kupują za dużo, nie wiedzą jak przechowywać, nie zauważają gdy gniją. To najczęstsze przyczyny wyrzucania przez Polaków owoców i warzyw. Wg najnowszych badań Federacji Polskich Banków Żywności, przygotowanych z okazji Światowego Dnia Żywności, warzywa i owoce są jednym z 5 najczęściej wyrzucanych produktów. Dane Eurostatu sytuują Polskę na 5 pozycji Państw marnujących najwięcej jedzenia. Rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności!
Owoce i warzywa to produkty, których na świecie wyrzuca się najwięcej - przypominają Banki Żywności z okazji Światowego Dnia Żywności, przypadającego na 16 października. Najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, potwierdzają, że owoce i warzywa to jedne z najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów.
Do marnowania jedzenia nadal przyznaje się co czwarty Polak. Wg raportu Komisji Europejskiej z 2010 roku Polska, zajmuje piąte miejsce w rankingu państw, w których marnuje się najwięcej żywności, zaraz po Wielkiej Brytanii, Niemcach, Francji i Holandii. Rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności.
Owoce i warzywa to produkty szczególnie istotne dla naszej diety, ze względu na swoje składniki odżywcze. Powinniśmy je spożywać przynajmniej 5 razy dziennie. Ziemniak, który jest drugim najczęściej wyrzucanym przez Polaków produktem zawiera więcej witaminy C niż jabłko.
Jednocześnie wg badań GUS Polacy spożywają coraz mniej owoców i warzyw. W 2010 roku Polak zjadał średnio 108 kg owoców i warzyw, czyli 13 kg mniej niż w roku 2009. Jedną z głównych przyczyn niespożywania owoców i warzyw w odpowiedniej ilości jest ich wyrzucanie i tylko częściowe wykorzystanie.
- Bardzo ważnym aspektem marnowanie owoców i warzyw są także straty ekologiczne, jakie generuje ich uprawa oraz dostarczenie do konsumenta - mówi Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii "Nie marnuj jedzenia". Należy pamiętać, że wyrzucając owoce i warzywa, poza stratami samego produktu, generujemy również starty wartości odżywczych oraz ogromne straty dla środowiska.
- Najnowsze badania Federacji Polskich Banków Żywności potwierdzają, że wielu Polaków nie potrafi odpowiednio zaplanować zakupów i posiłków, a także nie wie, jak odpowiednio przechowywać owoce i warzywa, aby zachowały swoje wartości odżywcze. W przypadku owoców i warzyw jest to szczególnie istotne, ponieważ są to produkty świeże, które psują się dość szybko - podkreśla Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. Dlatego też Banki Żywności podpowiadają jak ograniczyć marnowanie tych produktów poprzez odpowiednie przechowywanie, czy przetwarzanie.
- Jako kucharz za punkt honoru biorę sobie nie marnowanie żywności w kuchni, a w szczególności owoców i warzyw. Uważam, że tej zasady powinien się trzymać zarówno szef kuchni w restauracji, jak i dobra gospodyni w domu. Najlepszym sposobem na wykorzystanie owoców i warzyw jest przygotowanie z nich przetworów, czyich ukiszenie.
W ten sposób mamy pewność, że żadne owoce i warzywa się nie zmarnują, a do tego możemy cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzącej zimy - mówi Jan Kuroń, który wspiera kampanię "Nie marnuj jedzenia." Najlepszym sposobem na przechowywanie ziemniaków jest składowanie ich w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu w temperaturze 7-10 st. C. W wyższej temperaturze ziemniaki zaczynają kiełkować i wysychać. Ziemniaki nie mogą być przechowywane w lodówce.
Z okazji Światowego Dnia Żywności, 17 października, w 16 miastach w Polsce, odbędą się "Strajki Żywnosci". Wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, w kolorowym przemarszu będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania owoców i warzyw oraz podpowiadać, jak ograniczyć ich marnowanie.