Od 20 lipca rynek rosyjski otwarty

Rosja zezwoliła na import warzyw z Polski od 20 lipca - poinformowała we wtorek agencja Interfax, powołując się na federalną służbę ds. nadzoru w sferze praw konsumentów (Rospotriebnadzor).

Rosja zezwoliła na import warzyw z Polski od 20 lipca - poinformowała we wtorek agencja Interfax, powołując się na federalną służbę ds. nadzoru w sferze praw konsumentów (Rospotriebnadzor).

Rosja zezwoliła na import warzyw z Polski od środy - poinformował we wtorek szef federalnej służby ds. nadzoru w sferze praw konsumentów (Rospotriebnadzor) Giennadij Oniszczenko.

"Wczoraj podpisano zezwolenie dla Polski na wwóz warzyw od 20 (lipca-PAP), to znaczy od jutra" - powiedział Oniszczenko we wtorek agencji Interfax.

Według niego - z powodu biurokratycznej zwłoki Komisji Europejskiej - Polska straciła tydzień, bo KE długo nie przysyłała niezbędnych dokumentów.

Wcześniej Jarosław Wojtowicz, wiceminister rolnictwa mówił PAP, że już podpisał dokumenty, o które prosiła Moskwa oraz że zostały one wysłane do Komisji Europejskiej oraz do Rosji. Chodziło o pisemną informację o tym, jak jest zorganizowana sieć polskich laboratoriów, a także o oświadczenie, że polskie władze wystawiają świadectwa bezpieczeństwa tylko dla polskich upraw. Strona rosyjska chciała mieć gwarancje, że Polska nie będzie certyfikowała reeksportu.

Reklama

Rosja wprowadziła embargo na import świeżych warzyw z krajów UE na początku czerwca w związku z falą zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC w Europie. Podczas czerwcowego szczytu UE-Rosja w Niżnym Nowogrodzie Kreml zgodził się odblokować import warzyw z Unii.

Rosja jest dla Polski ważnym partnerem w handlu artykułami rolno-spożywczymi.

W 2010 r. Polska wyeksportowała na rosyjski rynek świeże i mrożone warzywa (bez ziemniaków) o wartości 114,3 mln euro, w 2009 r. za 72,5 mln euro. Wartość eksportu tych produktów w latach 2008-2010 stanowiła 17 proc. polskiego eksportu tej grupy żywności. W pierwszych czterech miesiącach tego roku trafiły już do Rosji warzywa o wartości ponad 58 mln euro.

_ _ _ _ _

Od 20 lipca polscy eksporterzy warzyw będą mogli wznowić dostawy na rosyjski rynek. Po prawie dwóch miesiącach embargo nałożone przez rosyjskie służby nadzoru sanitarnego zostało zdjęte. Zakaz został prowadzony 2 czerwca dla wszystkich krajów Unii Europejskiej w związku z rozprzestrzenianiem się zarażeń bakterią E.coli. Moskwa za zwłokę w wydaniu pozytywnej decyzji dla polskich producentów wini Komisję Europejską.

"Z powodu biurokracji panującej w Komisji Europejskiej, która długo nie przysyłała niezbędnych dokumentów Polska straciła cały tydzień" - oświadczył w rozmowie z agencją Interfax główny lekarz sanitarny Rosji Giennadij Oniszczenko. Ostateczne uzgodnienia w sprawie zniesienia zakazu wwozu polskich warzyw prowadził 8 lipca w Moskwie wiceminister rolnictwa Jarosław Wojtowicz. Zapewniał on podczas swojego pobytu w rosyjskiej stolicy, że "Rosjanie czekają jedynie na listę laboratoriów uprawnionych do wydawania certyfikatów bezpieczeństwa żywności oraz dane na temat struktur nadzoru sanitarnego w naszym kraju". Wcześniej, rosyjskie służby nadzoru zniosły embargo wobec 6 krajów Unii Europejskiej: Belgii, Holandii, Danii i Hiszpanii oraz Grecji i Czech.

Sawicki Minister rolnictwa Marek Sawicki powiedział Polskiemu Radiu, że informacja o zniesieniu przez Rosję embarga na polskie warzywa jest na 99 procent prawdziwa, Polska jednak czeka na oficjalne potwierdzenie.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: Rosja | import | 20 lipca | Polska | W.E. | Rospotriebnadzor | 'Wtorek'
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »