Polacy i Czesi będą wspólnie kontrolować żywność

Polscy i czescy inspektorzy sanitarni będą wspólnie kontrolować żywność. Minister rolnictwa Stanisław Kalemba rozmawiał w Pradze o polskich produktach spożywczych w Czechach. Czesi od dłuższego zarzucają nam, że z Polski otrzymują mięso i inne towary żywnościowe bardzo złej jakości.

Ministrowie Stanisław Kalemba i Petr Bendl uznali dzisiejsze spotkanie za potrzebne. Zgodnie stwierdzili, że konieczna jest poprawa wymiany informacji w sytuacjach, kiedy na rynku pojawi się żywność złej jakości. Ma to być zadanie służb sanitarnych i weterynaryjnych w Polsce i Czechach. Na staże do Polski przyjadą czescy inspektorzy weterynaryjni i sanitarni, polscy zapoznają się z sposobem pracy kolegów w Czechach.

Ze wspólnej konferencji prasowej ministrów wynika, że nastąpił przełom w sporze o jakość polskiej żywności. Obaj ministrowie zaproponowali również, aby w przypadkach ujawnienia złej jakości mięsa czy innych produktów najpierw powinny one zostać poddane szczegółowej kontroli. Dopiero potem można o tym informować media. Po południu odbędzie się jeszcze okrągły stół z udziałem ekspertów Polski i Czech.

Reklama

- - - - - - -

Będą skuteczniejsze kontrole norm bezpieczeństwa żywności w Unii. Komisja Europejska zaproponowała pakiet przepisów, który ma uprościć i zmodernizować zasady w łańcuchu rolno-spożywczym.

Komisarz do spraw zdrowia Tonio Borg argumentował, że zasady regulujące te kwestie są zbyt biurokratyczne i przepisy wymagają uproszczenia. - Celem tego pakietu jest zredukowanie obecnych przepisów z prawie 70 aktów prawnych do zaledwie pięciu. I nie ma ryzyka osłabienia kontroli czy zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Chodzi o lepszą harmonizację przepisów. Zatem nie tylko zmniejszamy obciążenia administracyjne, ale gwarantujemy skuteczniejsze ich egzekwowanie - dodał komisarz.

Zagłosuj w internetowym referendum w sprawie OFE

Ma to ma ułatwić działalność rolnikom, hodowcom, przedsiębiorstwom spożywczym - producentom, przetwórcom i dystrybutorom.

Przemysł rolno-spożywczy to drugi największy sektor gospodarczy w Unii Europejskiej, zatrudniający ponad 48 milionów osób, którego wartość wynosi 750 miliardów euro rocznie. Bruksela podkreśla, że Unia ma najwyższe w świecie normy bezpieczeństwa żywności. Dodaje jednak, że jak pokazał niedawny skandal z końskim mięsem, możliwe są ulepszenia.

CZYTAJ: IKEA wycofuje klopsiki pochodzące z Polski

CZYTAJ: Mięso wołowe z domieszką koniny było sprowadzane do Szwecji z Polski?

CZYTAJ: Ikea wycofała czekoladowe ciastka

CZYTAJ: Sieć IKEA wstrzymała sprzedaż mrożonych produktów

IAR/PAP
Dowiedz się więcej na temat: Stanisław | Stanisław Kalemba | Czechy | Polacy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »