Reklama

Polaku, uważaj na jaja!

Mazowiecka Inspekcja Handlowa przestrzega, by przed Wielkanocą szczególnie zwracać uwagę na jakość kupowanych produktów i dla własnego bezpieczeństwa nie kupować wyrobów, które nie spełniają standardów.

Szef mazowieckiej Inspekcji Handlowej Grzegorz Wrzosek podczas piątkowej konferencji prasowej w Warszawie radził konsumentom, by przed wielkanocnymi zakupami sprawdzali termin przydatności do spożycia, bo produkty oferowane w świątecznej promocji często mają krótkie terminy ważności. Wrzosek przypomina, że praktyką handlowców jest to, że towary z krótką datą ważności ustawiają zawsze bliżej klienta.

Reklama

Według inspekcji lepiej wybrać ten sam towar sprzedawany luzem, niż w zbiorczym opakowaniu - np. pomarańcze. Wtedy klient sam wybiera konkretne owoce, a w paczce może być towar o niejednorodnej jakości.

Prawo do reklamacji przysługuje klientowi do 3 dni od zakupu produktu luzem i 3 dni od otwarcia opakowania. Reklamacja nie przysługuje, jeśli w tym czasie minął termin przydatności do spożycia - podkreśla Wrzosek.

Inspektorzy przypominali, że najbardziej popularny podczas tych świąt produkt - jajka - mają swoje oznaczenia. Na opakowaniu umieszcza się m.in. informację o wielkości jaj od S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże.

Na skorupce pierwsza cyfra kodu oznacza sposób chowu kur - 0 to ekologiczny, 1 - z wolnym wybiegiem, 2 - ściółkowy i 3 - w klatkach.

Zastępca szefa inspekcji handlowej na Mazowszu Joanna Jankowska przypominała, że nie na wszystkich jajach muszą być oznaczenia kodowe. "Hodowca, który ma do 50 kur może sprzedawać jaja bez takiego oznaczenia, ale tylko na targowiskach na terenie swojego i sąsiednich powiatów" - wyjaśniła.

Jaja powinny być oznaczone do 10 dni od ich zniesienia przez kurę, a w przypadku oznaczenia "ekstra świeże" - do 4 dni od zniesienia. Przydatność do spożycia ustalono na 28 dni od zniesienia - podała Jankowska.

Inspekcja przypomina, że zarówno informacja na produkcie, że "najlepiej spożyć przed", jak i "należy spożyć do" oznaczają, że po podanej dacie nie mogą być sprzedawane. "Takie produkty nie mogą być sprzedawane nawet po obniżonej cenie. Gdy wykryjemy taki towar podczas kontroli, nakładamy karę na handlującą nim firmę i nakazujemy usunięcie go" - podkreśliła Jankowska.

Wybierając pieczywo należy zwrócić uwagę na datę minimalnej trwałości. Przy pieczywie produkowanym z ciasta głęboko mrożonego, producent powinien umieścić taką informację - przypomina IH.

Dowiedz się więcej na temat: towar | inspekcja | jaja | uważaj | kupować

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »