Polska chce zwiększyć eksport żywności do RPA
Polska jest zainteresowana zwiększeniem eksportu żywności do Republiki Południowej Afryki - powiedział dziennikarzom w poniedziałek minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Wyjaśnił, że nasz kraj chce sprzedawać na ten rynek kurczaki, wieprzowinę, mleko w proszku i słodycze.
Kalemba będzie uczestniczył w delegacji premiera Donalda Tuska do RPA i Zambii. Premier wraz z przedstawicielami biznesu oraz kilku resortów w tym tygodniu weźmie udział w spotkaniach politycznych oraz w forach biznesowych w obu państwach, m.in. w Forum Biznesu w Johannesburgu i Forum Gospodarczym w Lusace.
Jak tłumaczył minister, celem wizyty jest przede wszystkim rozpoznawanie rynku, ale także uczestniczenie w różnych spotkaniach. RPA to bogaty kraj Afryki, gdzie zapotrzebowanie na żywność jest duże. Ważne jest też nawiązanie i rozwijanie współpracy naukowej między naszymi krajami. Już są kontakty z Instytutem Włókien Naturalnych w Poznaniu, Instytutem Przyrodniczym w Poznaniu, ze Szkoła Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - wyliczał.
Jak mówił, Polska chce więcej eksportować do Afryki, w tym do RPA. Staramy się o certyfikaty dopuszczające do eksportu produktów drobiarskich, wieprzowiny, produktów mleczarskich na tamten rynek. Zainteresowanych eksportem jest m.in. pięć polskich firm drobiarskich.
Dodał, że kluczowe jest uzgodnienie wymogów weterynaryjnych i fitosanitarnych. Od kilku miesięcy zajmują się tym odpowiednie służby. Wymiana pism trwa od 2012 r. "Złożyliśmy wzory świadectw dopuszczających eksport do zatwierdzania, czekamy na ich decyzje. To będzie przedmiotem mojej rozmowy z ministrem rolnictwa RPA" - powiedział Kalemba.
Szef resortu rolnictwa zauważył, że Polska jest w RPA znana z wyrobów czekoladowych i cukierniczych, ale chce tam eksportować także inne produkty, np. mleko w proszku. Celem resortu jest wyrównanie wymiany handlowej, bo w tej chwili więcej kupujemy z RPA niż eksportujemy - podkreślił Kalemba.
Polska do RPA sprzedaje wyroby czekoladowe (25-30 proc.), syropy cukrowe (10-25 proc.), wyroby piekarnicze, wafle i herbatniki. Ponadto eksportuje niewielkie ilości przetworów zbożowych, papierosów oraz pszenicy. Z RPA kupujemy głównie winogrona (40-50 proc. importu), cytrusy (30-35 proc.), wino (ok. 10 proc.) i soki owocowe (głównie grejpfrutowy).
W 2012 r. wartość eksportu wyniosła 18 mln euro, a import był na poziomie 32 mln euro. Ujemne saldo handlowe to 14 mln euro. W 2011 r. wartość eksportu do RPA była na poziomie 12,8 mln euro, importu - 34,1 mln euro, a saldo wyniosło minus 21,2 mln euro.
Jeżeli chodzi o kraje afrykańskie, to Polska najwięcej żywności eksportuje do Algierii (102 mln euro), Egiptu (26,2 mln euro) i Libii (18,9 mln euro). RPA jest czwartym odbiorcą polskich produktów.