Polski trunek może być specjalnością na unijnym rynku. Umożliwią to nowe przepisy
Okowita ziemniaczana może stać się polską specjalnością na unijnym rynku napojów spirytusowych - wskazano w opublikowanym w ubiegły czwartek komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW). Resort odniósł się do zmiany przepisów UE dot. wyrobów alkoholowych. Nowe regulacje zaczną obowiązywać już od 13 maja.
Nowe zasady pomogą wytwórcom polskiego trunku i konsumentom na krajowym oraz zagranicznym rynku - uważa resort rolnictwa. Chodzi o klasyfikację, która umożliwi stosowanie nowego nazewnictwa dla okowity z ziemniaków.
13 maja 2024 roku wejdą w życie nowe przepisy UE - podało MRiRW. Wprowadzą nowe definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej. Regulacje - jak wskazano - pozwolą na lepsze informowanie konsumentów.
W nowej definicji wskazano, że okowita z ziemniaków jest to napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8 proc. objętości (podobnie jak whisky lub whiskey). Wszystko po to, aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od użytych surowców. Minimalna zawartość alkoholu takiego napoju to 38 proc. objętości.
W definicji zaznaczono, że okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani aromatów. Do barwienia można użyć wyłącznie karmelu. Dodano, że w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić. Ale produkt końcowy nie może zawierać więcej niż 10 gramów produktów słodzących na litr. Dla okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu.
Stare przepisy unijne UE z 2019 roku dotyczące napojów spirytusowych nie zawierały między innymi odrębnej kategorii dla okowit ziemniaczanych produkowanych w Polsce. "W 2019 roku Komisja Europejska stała na stanowisku, że napoje spirytusowe wytworzone z destylatu ziemniaczanego mogą być klasyfikowane jako okowity z owoców. Taka klasyfikacja, z uwagi na ograniczenia w definicji okowity z owoców, nie obejmowała wszystkich metod produkcji destylatów ziemniaczanych stosowanych w Polsce" - wskazało MRiRW w komunikacie.
W 2022 roku, z inicjatywy Polski, w KE rozpoczęto rozmowy w sprawie określenia odrębnej definicji dla okowit ziemniaczanych. Dzięki uwagom Polski, w oznakowaniu takiego wyrobu będzie możliwe stosowanie zarówno nazwy prawnej: "okowita z ziemniaków" jak i "okowita ziemniaczana". "Wydaje się, że ta grupa okowit może stać się polską specjalnością na unijnym rynku" - czytamy w komunikacie resortu.