Popularny produkt wycofywany ze sklepów. Może być niebezpieczny dla zdrowia
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w związku z wykryciem w parówkach marki Sokołów białka soi. Informacja o tym, że produkt je zawiera, nie została umieszczona na opakowaniu. Spożycie parówek przez osoby uczulone mogłoby wywołać u nich reakcję alergiczną.
Jak wyjaśnił GIS, na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego alergenu w żywności. Tym samym osoby z alergią na białko soi zostały narażone na niebezpieczeństwo wystąpienia reakcji alergicznej.
Komunikat GIS dotyczy parówek marki Sokołów o nazwie Parówki z szynki "Stówki" 100%, 200 g o numerze partii C32541 i dacie minimalnej trwałości do 6 października 2023 roku.
Jak zapewnia GIS, producent parówek natychmiast po otrzymaniu informacji o obecności alergenu w produkcie uruchomił procedurę wycofywania go z rynku, a proces ten jest nadzorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Firma poinformowała też swoich odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii parówek i podjęła działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi. Do akcji wkroczył też Organ Inspekcji Weterynaryjnej, który prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Objawy wystąpienia reakcji alergicznej na soję to przede wszystkim brak apetytu lub jego wyraźne zmniejszenie, nudności, wymioty, a także biegunki, uczucie pieczenia w ustach po spożyciu niektórych pokarmów, zaczerwienienie okolicy ust czy obrzęk warg i języka. W skrajnych wypadkach mogą wystąpić reakcje zagrażające życiu.