Reklama

Redukcja kaloryczności staje się faktem!

Instytut Żywności i Żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu podpisały list intencyjny na rzecz współpracy w zakresie optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych.

Reklama

Jak podkreślają organizatorzy wtorkowej konferencji, sektor prywatny od wielu lat podejmuje działania na rzecz poprawy jakości żywieniowej produktów żywnościowych poprzez wprowadzanie produktów innowacyjnych oraz, tam gdzie to możliwe i właściwe, reformulację produktów.

Dotyczy to m.in. redukcji soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans.

Podejmowane są też działania na rzecz podwyższenia wszędzie tam, gdzie to możliwe zawartości składników uznawanych za korzystne dla zdrowia, np. błonnika, pełnych ziaren, owoców, warzyw czy produktów mlecznych.

Kiedy konieć śmieciowego jedzenia?

Przemysł prowadzi również działania na rzecz zróżnicowania wielkości opakowań i lepszego ich dopasowania do potrzeb konsumentów - ocenia Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP).

tf

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »