Rekordowa inflacja. Co poza warzywami drożeje najbardziej?
Klienci sklepów są codziennie zaskakiwani coraz wyższymi cenami produktów spożywczych. Serwis wiadomoscihandlowe.pl sprawdził, co w ostatnim roku i w ostatnim miesiącu drożało najbardziej.
Z opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny wskaźników cen wynika, że inflacja wyniosła w lutym 18,4 proc. rok do roku, natomiast nie wszystkie produkty drożały w tym samym tempie. Tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych było szybsze, natomiast napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe zdrożały w mniejszym stopniu. Z kolei odzież i obuwie zdrożały najsłabiej wśród wszystkich grup wyszczególnionych przez GUS.
W kategorii żywność i napoje bezalkoholowe, której udział w systemie wag stosowanych w obliczeniach inflacji wynosi obecnie aż 27,01 proc., ceny wzrosły rok do roku o 24 proc. Niekwestionowanym królem podwyżek jest cukier, który od lutego 2022 roku zdrożał o 85,2 proc. Na szczęście żaden inny produkt nie drożał w takim stopniu.
W ciągu ostatniego roku produkty z żadnej kategorii produktowych wyszczególnionych przez GUS nie staniały. Niestety, mocniej zdrożały produkty tańsze i kupowane częściej. Po cukrze, były to mleko (o 37,8 proc.), jaja (o 35,6 proc.), mięso wieprzowe (o 33,5 proc.), mąka (32,8 proc.), tłuszcze roślinne (o 31,6 proc.), ryż (o 29,9 proc.) oraz pieczywo (26,6 proc.).
Kategoriami, które drożały wolniej było masło, którego cena wzrosła o 11,2 proc., mięso cielęce (wzrost o 11,5 proc.), ogólnie tłuszcze zwierzęce (wzrost o 13,7 proc.), owoce (wzrost o 17,9 proc.) oraz mięso wołowe (wzrost o 18,3 proc.).
Średniakami wzrostów, tzn. produktami, których ceny rosły w przedziale od 22,3 do 26,5 proc. były kolejno: warzywa, ryby i owoce morza, wędliny, makarony i produkty makaronowe, mięso drobiowe oraz sery i twarogi.
Od stycznia do lutego br. najmocniej zdrożały warzywa (o 7,2 proc.), owoce (o 2,1 proc.), pieczywo (o 1,5 proc.), jogurt, śmietana, napoje i desery mleczne (o 1,3 proc.), ryby i owoce morza (o 1,1 proc.) i wędliny (o 1 proc.). Warto jednak zaznaczyć, że od grudnia ub.r. warzywa zdrożały o 11,8 proc., owoce o 9,2 proc., a pieczywo o 4,1 proc.
Kilka kategorii spożywczych w lutym br. było tańszych niż w styczniu. Liderem tych obniżek było masło, które staniało o 6,6 proc., głównie dzięki obniżkom w największych sieciach handlowych, które prześcigały się w ub. miesiącu w promocjach na ten produkt. Tym samym taniejące masło wpłynęło na całą podkategorię tłuszczów zwierzęcych, których ceny obniżyły się średnio o 5,9 proc. i kategorię olejów i tłuszczy (spadek o 3,4 proc.), choć ceny tłuszczów roślinnych odegrały tu niewielką rolę, ponieważ zmalały o 0,3 proc.
Pozostałe spadki cen kilku kategorii produktowych należy określić raczej jako symboliczne. W lutym drożejący mocno przez cały rok cukier, wreszcie przestał drożeć, a jego ceny obniżyły się o 0,8 proc. O 0,6 proc. spadły ceny wieprzowiny, a o 0,5 proc. drobiu, natomiast ryż staniał o 0,4 proc. I to koniec obniżek.
W kategorii napojów bezalkoholowych, w której w ostatnim roku odnotowano wzrost cen o 16,4 proc., najmocniej zdrożały kakao i czekolada w proszku (o 22,4 proc.) oraz kawa (o 19,9 proc.). Od stycznia do lutego również nie staniał żaden z produktów w tym segmencie, a w przypadku kakao i czekolady w proszku mieliśmy do czynienia z podwyżką o 3,8 proc.
Ekonomiści są optymistami. Prognozują, że szczyt inflacji już za nami, co może zwiastować przynajmniej zastopowanie wzrostu cen w marcu br. Według analityków banku PKO BP odczyt za luty powinien wyznaczyć szczyt inflacji - od marca inflacja zacznie szybko spadać - aż do jednocyfrowych poziomów na koniec 2023.
Biznes INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami
Zobacz również: