"Rz": Polski chleb walczy o przetrwanie

W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie  najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Wynika z niego, że w tym roku w polskich gospodarstwach domowych spożycie pieczywa w przeliczeniu na jedną osobę wynieść może ok. 54 kg i będzie o niemal 43 kg mniejsze niż w 1993 r. Kolejne lata nie przyniosą ożywienia - uważają cytowani przez gazetę eksperci.

Zdania na temat przyczyn kryzysu branży piekarniczej w Polsce są podzielone. M.in. zdaniem niektórych ekspertów kluczowe są wysokie ceny pieczywa. Więcej w "Rzeczpospolitej".

PAP
Dowiedz się więcej na temat: 'Rzeczpospolita' | spożycie | "Rzeczpospolita | 'Rzeczpospolita
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »