"Rz": Unijna wódka z winogron i buraków
Unijna wódka może być robiona z winogron i buraków cukrowych informuje "Rzeczpospolita". Koalicja ziemniaczano-zbożowa - do której należy też Polska - nie zdołała przeforsować zawężenia definicji mocnych trunków.
Komisja Europejska przyjęła wczoraj rozporządzenie określające, że wódka jest alkoholem o mocy przynajmniej 37,5 proc. wytwarzanym z surowców pochodzenia rolnego. Poza napojami spirytusowymi z ziemniaków będą do niej miały więc prawo również mocne alkohole z winogron czy buraków cukrowych.
Przeciw nowej definicji protestowały: Polska, Szwecja, Finlandia i Estonia.
Bruksela uznała, że pod nazwą gatunkową trunku będzie się musiała znaleźć informacja o surowcach, z jakich został wyprodukowany.
Polskie firmy obawiają się jednak, że francuscy producenci wina mogą być zainteresowani wejściem na dochodowy rynek alkoholów wysokoprocentowych.
Nowy przepis musi być jeszcze zatwierdzony przez Radę Ministrów UE oraz Parlament Europejski.
Więcej na ten temat w dzisiejszym wydaniu "Rzeczpospolitej"