Tylko znakowane mięso
W naszym kraju wielu gospodarzy posiada zwierzęta hodowlane, które zostaje poddane ubojowi przez samego hodowcę. Mięso takie jeżeli jest przeznaczone na własny użytek, musi zostać poddane badaniu przez odpowiedniego lekarza weterynarii.
Kwestię tą reguluje obecnie, Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2007 roku w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, które weszło w życie w dniu 7 sierpnia b. roku. Jeden przepis tego rozporządzenia, a mianowicie § 9 ust. 1 pkt. 1 wszedł w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia, czyli 22 września 2007 roku. Przepis ten jest opisem znaku, który weterynarz przystawia na zbadanym mięsie.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono, że badane mięso zwierząt poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięso dzików odstrzelonych jest zdatne do spożycia przez ludzi, to urzędowy lekarz weterynarii winien oznakować mięso znakami weterynaryjnymi: znakiem w kształcie koła oraz znakiem w kształcie prostokąta.
Pierwszy znak weterynaryjny ma być kołem o średnicy 5 cm oraz musi zawierać w górnej części - litery PL. W środku znaku znajdować się musi symbol województwa i powiatu, na terenie których odbyło się badanie poubojowe, nadane zgodnie z Rozporządzeniem rady Ministrów dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowych rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.). W części dolnej znajdować się muszą - litery IW.
Drugi znak weterynaryjny jest o kształcie prostokąta 3 cm x 5 cm i zawiera napis: MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU.
Przypominamy, że jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego urzędowy lekarz weterynarii stwierdza, iż badane mięso zwierząt poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięso dzików odstrzelonych jest nie zdatne do spożycia przez ludzi, to urzędowy lekarz znakuje mięso odpowiednim znakiem weterynaryjnym, które stwierdza taki fakt. Gdy w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono włośnie, to urzędowy lekarz weterynarii znakuje to mięso znakiem weterynaryjnym w kształcie trójkąta równobocznego o długości boku 5 cm, który zawiera w górnej części litery: PL oraz w dolnej części litery: IW.