W Chinach otwiera się pierwsza polska restauracja

W grudniu 2011 firma Amber Foods Polska otworzy na południu Chin w prowincji Guangdong w mieście Foshan pierwszą polską restaurację "Sarmatia" - poinformował PAP prezes spółi Bartosz Ziółek. W planach jest uruchomienie kolejnych takich lokali w Chinach.

Najważniejszym celem tej inwestycji jest wprowadzenie na rynek chiński polskich produktów spożywczych pod regionalną marką "Sarmatia", promowaną za pośrednictwem sieci lokali gastronomicznych o takiej samej nazwie. Restauracja nie tylko będzie serwować tradycyjne polskie dania, ale także przekonywać Chińczyków o unikatowości i wysokiej jakości polskiej żywności - tłumaczył Ziółek.

Jak zaznaczył, pomysł uruchomienia typowo polskiej restauracji w Chinach powstał dwa lata temu pod wpływem dużego zainteresowania chińskich kucharzy polskim jedzeniem. Od ponad roku szukaliśmy lokalizacji, w końcu wybór padł na ponad milionowy Foshan, gdzie powstawało duże centrum handlowe, w którym przewidziano uruchomienie europejskich restauracji - tłumaczył Ziółek. Dodał, że na południu Chin nie ma jeszcze zbyt wielu lokali gastronomicznych, gdzie serwowane są dania narodowe z innych krajów.

Reklama

Lokal ma powierzchnię 720 metrów kwadratowych, można w nim jednocześnie obsługiwać ponad 220 osób, co jak na warunki chińskie jest restauracją średniej wielkości. Jego wystrój zaprojektowany w klasycznym europejskim stylu z dominującymi elementami z drewna - mówił prezes.

W "Sarmati" będą gotować przeszkoleni w Polsce chińscy kucharze. Większość produktów będzie pochodziła z Chin, ale dania będą przygotowywane według polskich tradycyjnych receptur.

Ziółek wyjaśnił, że w ostatnim roku było testowane, jakie jedzenie przypadnie do gustu Chińczykom. Jest to dla nich egzotyczna kuchnia. O ile w tym kraju jest potrawa podobna do flaków, to kompletnie "dziwny" jest dla nich żurek, choć odpowiada im w smaku. Ponieważ jednak restauracja znajduje się w ciepłym klimacie, to będą serwowane "lżejsze" potrawy np. perliczki czy bażanty - tłumaczył Ziółek.

Obok restauracji działać będzie tradycyjna piekarnia i cukiernia, z pieczywem i ciastami wypiekanymi według polskich receptur, masarnia wytwarzająca tradycyjne polskie wędliny i kiełbasy oraz sklep oferujący także inne polskie produkty opatrzone marką Sarmatia m.in. alkohole (wódki, nalewki, miody pitne, piwa), przetwory takie jak: chrzan, musztarda, przetwory warzywne i owocowe, grzyby, a także zestawy surowców do przygotowania polskich dań w domu wraz z przepisami.

Prezes poinformował, że firma ma w planach dalszy rozwój sieci gastronomicznej. W ciągu najbliższych lat powstanie duża restauracja w pobliskim Kantonie (stolicy prowincji Guangdong), trzy takie lokale w Pekinie i w Szanghaju.

Koszt restauracji w Foshan oszacował na 1 mln euro.

W ocenie firmy Amber, chiński rynek spożywczy, którego wartość oceniana jest na ok. 3,5 miliarda dolarów rocznie jest obecnie szczególnie perspektywiczny dla produktów markowych, zaspokajających potrzeby bogacącego się społeczeństwa.

Spółka Amber Foods Polska działa na rynku od 2010 roku. Jej założycielami i udziałowcami są łódzkie spółki z branży sportowej i budowlanej.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: Chiny | kuchnia polska | Polskie | foods | China | amber | eksport | restauracja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »