W tym roku drożyzna trwać będzie do czerwca!

Ceny żywności w czerwcu będą o 4-5 proc. wyższe niż na początku roku, zaś w ciągu całego 2012 roku ceny żywności wzrosną o 3-4 proc. - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Ze względu na piłkarskie mistrzostwa sezonowy spadek cen w okresie letnim może być w tym roku niższy niż w ubiegłym.

IERiGŻ przewiduje, że w 2012 r. w Polsce tempo wzrostu cen żywności będzie wolniejsze niż w roku poprzednim i wyniesie 3-4 proc.

"W grudniu 2012 r. ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych mogą być średnio o 3-4 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wysokie ceny paliw, skutki wcześniejszego osłabienia złotego oraz podwyżki cen kontrolowanych będą silnym impulsem cenotwórczym na rynku żywnościowym w I kwartale br." - napisano w raporcie.

Ceny żywności wzrosną w I półroczu o 4-5 proc.

"W kierunku ograniczenia dynamiki wzrostu cen żywności będzie działało ustąpienie efektu bazowego, związanego z podwyżką VAT i cen produktów rolno-spożywczych na początku 2011 r. Czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen żywności w II kwartale br. będzie spodziewane wzmożenie popytu związane z organizowaniem przez Polskę mistrzostw piłkarskich +Euro 2012+.

Reklama

Z tego względu sezonowy spadek cen żywności w br. może być mniejszy niż przed rokiem" - dodano.

"W końcu I półrocza 2012 r. ceny żywności mogą być o 4-5 proc. wyższe niż w grudniu 2011 r. Można przypuszczać, że w IV kwartale 2012 r. będą one rosły dużo wolniej niż rok wcześniej z powodu mniejszego popytu wewnętrznego, mocniejszego złotego oraz spodziewanego słabszego wzrostu cen surowców rolnych na rynkach światowych" - napisano.

W całym roku ceny wzrosną o 3-4 proc.

Instytut prognozuje, że popyt na żywność w 2012 r. może być niższy niż w 2011 r.

"Oczekiwania dotyczące podstawowych wielkości makroekonomicznych w gospodarce pozwalają szacować, że w 2012 r. dochody realne do dyspozycji brutto w sektorze gospodarstw domowych będą się kształtować na nieco niższym poziomie niż w 2011 r. W tych warunkach należy się liczyć raczej z niewielką redukcją krajowego popytu na żywność" - napisano.

_ _ _ _ _

Ceny

Na podwarszawskim rynku hurtowym w Broniszach w tym roku jaja są droższe niż rok temu, tańsze są owoce i warzywa, ale nie nowalijki - poinformowała rzecznik Bronisz Małgorzata Skoczewska.

W tym roku jaja są wyjątkowo drogie ze względu na mniejszą ich podaż i zwiększone koszty prowadzenia kurników w związku z nowymi, unijnymi przepisami dotyczącymi chowu kur niosek. Jednak dobrą informacją jest to, że od ponad dwóch tygodni ceny jaj utrzymują się na stałym poziomie 60-90 groszy za sztukę w zależności od ich wielkości. Najdroższe są jaja ekologiczne i z tzw. wolnego wybiegu - ich cena dochodzi nawet do 1,20 zł za sztukę.

Jaja przepiórcze w porównaniu z 2011 rokiem są droższe o 3-5 groszy i kosztują od 23 do 30 groszy za sztukę. Jaja te nie są zbyt popularne w naszym kraju, choć mają wiele walorów zdrowotnych - mniej cholesterolu niż jaja kurze, mniej tłuszczu, a więcej mikroelementów i są doskonałym źródłem aminokwasów.

Tanie są warzywa z ubiegłorocznych zbiorów. Cebula, kapusta, marchew i ziemniaki oraz chrzan kosztują nawet o połowę mniej niż w tym samym czasie 2011 r. Chrzan kosztuje 5-6 zł, czosnek 1-2 zł za główkę, czyli tyle samo, co w rok wcześniej.

Natomiast droższe są nowalijki. Wynika to z dwóch przyczyn - jest dopiero początek kwietnia, temperatura jest stosunkowo niska, a to wpływa na opóźnienie dojrzewania warzyw prowadzonych pod osłonami - rzodkiewek, pomidorów oraz ogórków. Drugim powodem jest rosnące zapotrzebowanie na warzywa i owoce przed Wielkanocą. W ubiegłym roku Święta wypadały dwa tygodnie później, kiedy to dostawy nowalijek były już duże, a cieplejsza pogoda sprzyjała obniżeniu cen.

Pomidory i ogórki są o ok. 45 proc. droższe w porównaniu z kwietniem 2011 r. Ogórki krajowe sprzedawane w Broniszach kosztują od 5,75 do 7 zł za kg, a pomidory 8,75 - 13,30 zł za kg. Natomiast mniej zapłacimy za rzodkiewki - pęczek w hurcie kosztuje od 1,85 do 2,40 zł.

O 40 proc. tańsze niż rok wcześniej są jabłka z krajowych zbiorów. Większość odmian kosztuje w hurcie od 1,33 do 2 zł za kilogram, podczas gdy rok temu cena minimalna zaczynała się od 2,30 zł za kg. Najdroższa jest odmiana Gala i Golden Delicius, cena hurtowa kilograma waha się od 2 do 3 zł.

Bogata jest oferta wiosennych kwiatów, są w sprzedaży tulipany, narcyze, hiacynty, bratki, niezapominajki, jaskry i hortensje. Tulipany kosztują od 80 groszy do 1,30 zł za sztukę, cena narcyzów nie przekracza 1 zł za szt. Za hiacynty doniczkowe trzeba zapłacić od 2 zł do 3,50 zł za doniczkę.

Biznes INTERIA.PL jest już na Facebooku. Dołącz do nas i bądź na bieżąco z informacjami gospodarczymi

PAP
Dowiedz się więcej na temat: żywność | inflacja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »