Wars zaprasza na komunie i wesela. Spółka chce rozwijać się poza koleją
Wars, firma od lat specjalizująca się w obsłudze wagonów restauracyjnych w pociągach PKP, planuje nie tylko rozwój gastronomii kolejowej, ale też cateringu stacjonarnego, w tym obsługa konferencji czy wesel - przekazał Grzegorz Bębenek, główny specjalista ds. marketingu w spółce. Firma ma też cztery restauracje, z których tylko jedna jest zamknięta dla klientów z zewnątrz.
Najważniejszym celem spółki jest rozwój gastronomii kolejowej. Głównie dlatego, że - jak wskazał Grzegorz Bębenek w rozmowie z PAP - w pociągach rośnie zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne. Wars zamierza podnosić ich jakość, tak aby wpływała ona na atrakcyjność przejazdów koleją. By to osiągnąć spółka będzie rozwijać model franczyzowy i zacieśniać współpracę z głównym klientem i kluczowym partnerem, jakim jest PKP Intercity.
Kolejnym celem jest rozwój cateringowych usług stacjonarnych. Już teraz oferuje obsługę targów, bankietów, konferencji, kongresów, szkoleń czy spotkań biznesowych. Klientom indywidualnym proponuje zaś organizowanie przyjęć okolicznościowych takich jak: chrzciny, komunie, Boże Narodzenia czy wesela. - WARS planuje pozyskiwać nowych klientów, brać udział w przetargach na usługi cateringowe w branżach biznesowych - informuje Bębenek.
Jeśli chodzi o restauracje stacjonarne, Wars aktualnie posiada cztery lokale. Wszystkie znajdują się w Warszawie i działają na zasadzie kantyn. Trzy z nich są dostępne dla klientów z zewnątrz.
Potraw można posmakować m.in. tuż przy autobusowym i kolejowym dworcu Warszawa Zachodnia, w Ministerstwie Infrastruktury i w Olszynce Grochowskiej - na największej stacji postojowej, lokomotywowni i wagonowni w Polsce. - Na tę chwilę nie zamierzamy otwierać nowych lokali w ramach bieżącej usługi gastronomii stacjonarnej - poinformował Bębenek.
Wars chce też współpracować z PKP Intercity w zakresie projektowania wagonów gastronomicznych. Jest również zainteresowany współpracą dotyczącą modernizacji istniejącego zaplecza kuchennego.
Dziennie tory przemierza około 213 pociągów z wagonami gastronomicznymi. W pociągach InterCity (IC) oferuje usługi samoobsługowe, a pociągi Express InterCity (EIC) i Pendolino posiadają kelnerski system obsługi. Każdego dnia Wars obsługuje też 15 wagonów sypialnych i z miejscami do leżenia. Firma istnieje od 1948 roku.