Wybrano najlepszego na świecie szefa kuchni. Gotuje z odpadków

W Dubaju wręczono „The Best Chef Awards” za 2024 r. Podczas ósmej edycji gali najlepszym na świecie szefem kuchni został Duńczyk, Rasmus Munk, współwłaściciel Alchemist - restauracji z Kopenhagi. Prowadzony przez niego lokal łamie stereotypy i pobudza wrażliwość. Dzięki jednemu z oferowanych dań przybyło ponad 13 tys. dawców organów.

Większość najbardziej prestiżowych gastronomicznych rankingów dotyczy restauracji. To właśnie one są oceniane przez przewodnik Michelin czy trafiają na budzącą emocje listę The World’s 50 Best Restaurants. Twórcy nagrody The Best Chef przyjęli inną strategię. Wyróżniają najlepsze szefowe i szefów kuchni.

The Best Chef wybierało 568 jurorów z 63 krajów. Z których 348 to kucharze, a pozostali - specjaliści w branży. Zamiast Gwiazdek Michelin - jednego z najbardziej cenionych wyróżnień w świecie gastronomii - sędziowie „The Best Chef Awards” przyznają noże, od jednego do trzech. Nagrody zostały „zaprojektowane tak, aby oferować pełniejszą i inkluzywną wizję doskonałości kulinarnej, z myślą o wschodzących szefach kuchni” – wyjaśniają promotorzy The Best Chef.

Reklama

Alchemist łamie stereotypy

Jak napisał znany ekspert kulinarny, wejście do kopenhaskiej restauracji “Alchemist”, której szef kuchni zdobył trofeum najlepszego na świecie, jest jak wpadnięcie do króliczej nory. Postindustrialny lokal to dawny warsztat, gdzie budowano scenografie teatralne. Nietypowe miejsce oferuje inne spojrzenie na jedzenie - posiłki są przyrządzane z odpadów spożywczych. 

Pierwszych dań goście kosztują w luksusowym salonie. Mogą z niego podziwiać kuchnię - laboratorium i tzw. ścianę smaku - dziesiątki oświetlonych słoików z mniej lub bardziej tajemniczymi składnikami. Kolejne pomieszczenie wieńczy kopuła w której, tuż nad głowami gości zawieszono plastikowe torby. Mają przypominać pływające meduzy albo zanieczyszczony ocean.

Menu w restauracji prowadzonej przez najlepszego szefa kuchni świata kosztuje 4600 duńskich koron na osobę - równowartość 2661 zł. W cenę nie są wliczone napoje. Miejsce przy stoliku trzeba zamawiać z trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Warto się jednak spieszyć, bo miejscówki znikają w ciągu kilku minut. 

Dania, które uświadamiają

Podczas biesiady goście restauracji będą mogli spróbować misternie przyrządzonych dań, które - jak wyraża nadzieję Rasmus Munk - zmienią ich spojrzenie i podejście do żywności. Jedno z dań nazywa się „głód”. Są nim metalowe, srebrne żebra przykryte cienkim płatem króliczego mięsa i ozdobione płatkami kwiatów. 

Innym - kurze łapy podane w klatce o dokładnych proporcjach klatek dla ptactwa hodowanego na fermach przemysłowych. Zaskakuje też deser - lody w kształcie kropli krwi serwowane z kodem QR odsyłającym do programu oddawania organów. Niedawno restauracja ujawniła, że od 2020 r. z kodu skorzystało prawie 13 tysięcy osób. 

Pod koniec posiłku w lokalu ciemnieje światło. Kelnerzy wnoszą wtedy napój zawierający pozyskaną z meduz substancję bioluminescencyjną. Prezentacji świecącej cieczy towarzyszy emitowany na kopule sufitu film przedstawiający metalowe, przeznaczone dla kur klatki, które z hukiem spadają jedna na drugą.

Natchnienie z Jutlandii

Geneza powstania restauracji z wykwintnym jedzeniem, która wykracza poza klasyczną konstelację białych obrusów i kelnerów zrodziła się, gdy Rasmus był szefem kuchni w Jutlandii. - Pewnego roku poczułem dreszczyk emocji, gdy przygotowywałem kolację wigilijną dla grupy upośledzonych dzieci – powiedział duńskiej telewizji TV2. - To dało mi do myślenia, że jedzenie to więcej niż gotowanie czegoś, co świetnie smakuje - wyjaśnił.

Trzecim, najlepszym na świecie szefem kuchni też został mieszkaniec Danii - Eric Vildgaard z restauracji Jordnær w Gminie Gentofte. Drugie miejsce zajął znany w całej Hiszpanii Albert Adrià, który wyczynów kulinarnych dokonuje w swojej barcelońskiej restauracji Enigma.

Pierwsza edycja The Best Chef odbyła się siedem lat temu. Wtedy wyniki głosowania ogłoszono na gali w Warszawie. Najlepszym szefem kuchni świata został Katalończyk, Joan Roca, szef kuchni trzygwiazdkowej restauracji El Celler de Can Roca. Prowadzi ją wraz z dwoma braćmi – Josepem - sommelierem i Jordim - mistrzem cukiernictwa. Lokal dwukrotnie był wybierany najlepszą restauracją świata. 

Pomysłodawcami „The Best Chef Awards” jest polska neurolog, Joanna Ślusarczyk i Włoch, Cristian Gadau - smakosz i znawca kuchni. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szef kuchni | konkurs | Dania | Dubaj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »