Zmiany klimatu zagrażają światowym uprawom kawy
Miliony drobnych producentów kawy szczególnie dotkliwie odczuwają skutki zmian klimatu, takie jak występowanie anomalii pogodowych, suszy i powodzi czy błyskawiczne rozprzestrzenianie się nowych chorób i szkodników.
Zaburzenia rytmu pogodowego znacząco utrudniają uprawę i zbiór kawy ze względu na dużą wrażliwość kawowców na wahania temperatury.
W Ameryce Łacińskiej zwiększenie poziomu opadów deszczu, wilgotności i temperatury powietrza doprowadziło do wybuchu epidemii rdzy kawowej, która zmusiła już rolników do wycięcia hektarów drzew.
Rolnikom uprawiającym kawę na trzech kontynentach coraz trudniej jest wyprodukować i sprzedać wystarczającą ilość plonów, aby zapewnić utrzymanie sobie i swoim rodzinom.
- My, producenci, jesteśmy pierwszym ogniwem łańcucha oplatającego całą ziemię. To my najdotkliwiej odczuwamy skutki zmian klimatu i dźwigamy na swoich barkach ich ciężar, przy znikomej pomocy z zewnątrz. To po prostu niesprawiedliwe - mówi Bayardo Betanco, rolnik zrzeszony w spółdzielni producentów kawy Fairtrade PRODECOOP z Nikaragui.
Źródło informacji: Fairtrade Polska
Centrum Prasowe PAP