Zmiany klimatu zagrażają światowym uprawom kawy

Miliony drobnych producentów kawy szczególnie dotkliwie odczuwają skutki zmian klimatu, takie jak występowanie anomalii pogodowych, suszy i powodzi czy błyskawiczne rozprzestrzenianie się nowych chorób i szkodników.

Zaburzenia rytmu pogodowego znacząco utrudniają uprawę i zbiór kawy ze względu na dużą wrażliwość kawowców na wahania temperatury.

W Ameryce Łacińskiej zwiększenie poziomu opadów deszczu, wilgotności i temperatury powietrza doprowadziło do wybuchu epidemii rdzy kawowej, która zmusiła już rolników do wycięcia hektarów drzew.

Rolnikom uprawiającym kawę na trzech kontynentach coraz trudniej jest wyprodukować i sprzedać wystarczającą ilość plonów, aby zapewnić utrzymanie sobie i swoim rodzinom.

- My, producenci, jesteśmy pierwszym ogniwem łańcucha oplatającego całą ziemię. To my najdotkliwiej odczuwamy skutki zmian klimatu i dźwigamy na swoich barkach ich ciężar, przy znikomej pomocy z zewnątrz. To po prostu niesprawiedliwe - mówi Bayardo Betanco, rolnik zrzeszony w spółdzielni producentów kawy Fairtrade PRODECOOP z Nikaragui.

Reklama

Źródło informacji: Fairtrade Polska

Centrum Prasowe PAP

PAP
Dowiedz się więcej na temat: ameryka łacińska | rolnictwo | kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »