Żywność będzie ciągle drożeć

Cukier na światowych rynkach osiąga rekordowe ceny. W tej chwili kosztuje 22,8 dolara za funt, a przewidywany jest dalszy wzrost nawet o 50 procent. Polscy producenci nie muszą się jednak obawiać. Dzięki dobrym zbiorom buraków cukrowych oraz wysokim zapasom cukru w Unii Europejskiej powinno obyć się bez podwyżek w Polsce.

Zresztą sami producenci zabezpieczają się przez wahaniami cen tego surowca, eliminując go ze swoich wyrobów. Tak zrobiła Agros Nova, która od zeszłego roku wytwarza soki Pysio i Fortuna bez cukru.

Nie znaczy to jednak, że obejdzie się bez podwyżek cen żywności. Wciąż bowiem gospodarka boryka się z nieurodzajem ziarna kakao, przez co osiąga ono astronomiczne ceny. W tej chwili producenci muszą zapłacić za tonę 2915 dolarów. Rekord padł w czerwcu 2008 r., gdy na tonę ziarna kakao trzeba było wydać 3090 dolarów. Szacuje się, że w sezonie 2009/2010 deficyt kakao sięgnie 56 tys. ton.

- Umacnia się złoty, co powoduje, że każdorazowa podwyżka cen ziarna kakao jest mniej odczuwalna dla wytwórców - mówi Paweł Cymcyk, analityk AZ Finanse. Dodaje, że 5-, 10-proc. podwyżki cen wyrobów produkowanych z użyciem kakao będą niezbędne, by przemysł cukierniczy nie działał na granicy opłacalności. - Pierwsze podwyżki będą zauważalne już pod koniec września - uzupełnia.

Producenci słodyczy twierdzą, że, obserwując tendencje rynkowe i ceny surowców, nie są w stanie jednoznacznie określić, jak one wpłyną na ceny wyrobów.

Patrycja Otto

Chcesz mieć zawsze aktualny serwis gospodarczo-prawny- Zamów pełne wydanie Gazety Prawnej w internecie.

Gazeta Prawna
Dowiedz się więcej na temat: żywność | kakao
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »