Kącik jadalny w małej kuchni - 5 praktycznych porad na jej aranżację
W niewielkiej kuchni warto urządzić kącik jadalny, aby rano wygodnie zjeść śniadanie lub przejrzeć codzienną prasę, gdy gotuje się zupa. Niezbędnym wyposażeniem takiego miejsca jest stół. Jednak nie zawsze tradycyjny mebel zmieścimy w małym pomieszczeniu. Jego funkcję może przejąć funkcjonalny blat, barek, rozkładany stolik, a nawet parapet. Przemyślane urządzenie kuchni sprawi, że dostosujemy ją do potrzeb własnych i swoich bliskich, jednocześnie podkreślając walory estetyczne naszej minijadalni.
Wygodne korzystanie z kącika jadalnego wiąże się ze swobodnym odsuwaniem krzeseł, a pod stołem - z wolną przestrzenią na nogi stołowników. Najczęściej blat stołu znajduje się 74 cm nad podłogą, a powinniśmy siedzieć na krześle z siedziskiem na wysokości 44 cm.
Bezproblemowe korzystanie z wyposażenia kuchni zapewni odległość stołu od innych sprzętów, wynosząca około 65 cm. Często nad blatem zawieszona jest lampa, przydająca pomieszczeniu przytulności. Oryginalny abażur lub nieprzezroczysty klosz są dobrym sposobem na skupienie światła na stole. Lampę zawieśmy na wysokości 60-80 cm nad blatem.
Przymocowany do ściany blat zabiera niewiele miejsca, więc zmieścimy go nawet w najmniejszym pomieszczeniu. Wybierzmy taki stolik, który można opuścić na zawiasach, dodatkowo oszczędzając miejsce. Rozłożony w czasie posiłku, doskonale zastąpi stół. Opuszczony, przylega do ściany, nie zajmując kuchennej przestrzeni. Ważną sprawą jest uwzględnienie odległości od szafek, by łatwo je otworzyć i na całą długość wysunąć szuflady. Jeśli zdecydujemy się na składane krzesła, uzyskamy ciekawy zestaw mebli - rozkładanych w razie potrzeby.
Kolorystyczne dopasowanie naszego kącika do umeblowania kuchni, wprowadzi do pomieszczenia harmonię i wrażenie spokoju. Natomiast blaty i krzesełka w kontrastowych kolorach, rozjaśnią kuchnię, wydzielając wizualnie kącik jadalny. Stolik przy ścianie może pełnić również inne funkcje, np. kącika do pracy lub czytania. Nad stolikiem zamontujmy kinkiet z ruchomym ramieniem, co umożliwi sterowanie oświetleniem. Miłym akcentem stanie się również ładny obraz z motywem roślinnym, półeczka na przyprawy lub ludowa makatka.
Barek jest dobrym sposobem na oddzielenie strefy dziennej od kuchni. Wyróżnia się wysokością - zwykle mierzy około 115 cm i potrzebne są do siedzenia za nim wysokie krzesła, tzw, hokery. Elegancki barek, wyposażony w wygodne hokery, przywodzi na myśl klubową atmosferę. Wykonujemy go na ściance, przykrytej płytą z ciemnego drewna, z granitu lub kafli. Podkreślmy wyjątkowy charakter takiego barku, stosując odpowiednie oświetlenie i kolorystykę. Barek przesłoni część kuchenną przed spojrzeniami osób obecnych w salonie.
Barek sprawdzi się również w postaci długiego blatu, opartego z jednej strony na szafkach, z drugiej - na metalowej nodze lub innej podporze, która zapewni równowagę. Blat barku można przykryć hartowanym szkłem, by wygodnie odstawiać gorące naczynia. Pod blatem zmieszczą się wygodne szuflady. Barek w kuchni często pełni funkcję integracyjną. W czasie przyrządzania posiłków, możemy prowadzić rozmowy i brać aktywny udział w życiu domowników i zaproszonych gości.
Małe kuchnie i wnęki kuchenne są czasem tak niewielkie, że nie zmieści się w nich nawet najmniejszy stolik. Jeśli nie chcemy zrezygnować z kącika jadalnego, skorzystajmy z blatów wysuwanych. Takie chowane stoliki przesuwane są po specjalnych prowadnicach i wytrzymują duże obciążenie. Nie musimy martwić się, że ułożone na stoliku potrawy i drobny sprzęt AGD mogą się zsunąć. Stoliki wysuwane są stabilne i bezpieczne.
Ciekawym pomysłem na wysuwany blat jest zamontowanie stolika w dolnej zabudowie kuchennych szafek. Blat wysuwa się, podobnie jak szuflada. Zaopatrzony w uchwyt i front meblowy, po wsunięciu stworzy spójną całość z szafką. Dostępne są także blaty składane. Po rozłożeniu uzyskamy okazały stolik, przy którym mogą wygodnie usiąść dwie osoby. Przy wsuwaniu takiego stolika do zabudowy, jedna część wpasowuje się pod drugą.
Blaty robocze z powodzeniem możemy wykorzystać do urządzenia minijadalni. Tradycyjne blaty szafek kuchennych mierzą zwykle około 85 cm wysokości, więc potrzebne są wyższe krzesła, np. z regulowaną wysokością. Miejsce jadalne stworzymy w ciągu mebli, rezygnując z jednego schowka. Część blatu, która będzie pełnić rolę stolika, możemy odpowiednio poszerzyć i nadać jej atrakcyjny półokrągły kształt. W ten sposób uzyskamy oryginalny i efektowny kącik jadalny, który nie zajmuje dodatkowego miejsca.
Innym sposobem na wykorzystanie blatu roboczego jest zastosowanie blatu na kółkach. Taki stolik, podparty z jednej strony, a prowadzony na prowadnicy wzdłuż blatu roboczego z drugiej, można ustawić na środku kuchni, umożliwiając wygodne zjedzenie posiłku nawet trzem osobom. Gdy nie jest potrzebny, po prostu odjeżdża pod ścianę, by nie przeszkadzał w swobodnym poruszaniu się po kuchni.
W roli stolika kuchennego doskonale sprawdzi się parapet. Musimy go odpowiednio poszerzyć, bowiem tradycyjne parapety są wąskie - mierzą około 40 cm. Okien nie dekorujemy firanką, uzyskując dodatkowo ładny widok, lub osłaniamy je barwnymi roletami i żaluzjami. Parapet może tworzyć stylistyczną całość z meblami kuchennymi. Jeśli będzie dostatecznie szeroki, zmieszczą się pod nim dodatkowe szuflady lub schowki.
W miejsce parapetu warto zamontować półokrągły lub trójkątny blat, podparty dodatkowo nogą. Ciekawy kształt stolika nada naszej małej jadalni wyjątkowego charakteru. Dodatkową zaletą jest wygospodarowanie większej przestrzeni użytkowej - przy takim stoliku zmieści się kilka osób, a miejsce na kącik jadalny przy oknie nie utrudni prac kuchennych.
Jeżeli szukasz więcej inspiracji na projekty wnętrz, znajdziesz je w tym miejscu.