Ile zarabia kucharz, kelner i menedżer restauracji w 2020 roku?

W latach poprzedzających pandemię branża gastronomiczna w Polsce wyraźnie rozkwitała, społeczeństwo coraz chętniej korzystało z usług, szczególnie w większych miastach. Jednak ostatnie miesiące były dla tej branży szczególnie trudne. Ograniczenia gospodarcze spowodowane koronawirusem zminimalizowały możliwości zarobkowe. Przez blisko trzy miesiące usługi gastronomiczne ograniczały się do dostarczenia posiłków na wynos. Postanowiliśmy sprawdzić, jak przedstawiają się w 2020 roku zarobki na najpopularniejszych stanowiskach w gastronomii i to, jakie czynniki determinują ich wysokość. W artykule nie uwzględniono dodatkowych dochodów pochodzących z napiwków.

Kucharze

Mediana ogólnopolska zarobków kucharzy wynosi 3470 zł brutto miesięcznie. 25 proc. zarabia poniżej 2780 zł, a 25 proc. powyżej 4300 zł. Kucharzy biorących udział w badaniu zapytaliśmy, czy są zadowoleni z wykonywanej pracy. Wyniki pokazały, że w grupie kucharzy odpowiadających "raczej tak" mediana wynagrodzeń wynosi 3640 zł. Mediana wynagrodzeń kucharzy zdecydowanie zadowolonych z pracy wynosi 3980 zł.

Kucharki zarabiają mniej od kucharzy. Według Ogólnopolskiego Badania Benefitów luka płacowa na tym stanowisku wynosi aż 21,6 proc.

Wpływ na wynagrodzenia kucharzy ma staż pracy. Badanie pokazuje, że im bardziej doświadczony kucharz, tym jego wynagrodzenie jest wyższe.

Kelner

Określenie średnich wynagrodzeń kelnerów nie jest łatwe ze względu na ich strukturę. Kelnerzy oprócz wynagrodzeń określonych w umowach otrzymują napiwki. Zwyczajowo przyjmuje się, że od każdego rachunku napiwek wynosi 10 proc. Jak podają różne źródła, w Warszawie zazwyczaj jest to ok. 200 zł na dzień pracy, co podwaja płacę podstawową.

Badanie pokazuje, że najwyższe zarobki osiągają kelnerzy w wieku 36-40 lat.

W przypadku tego stanowiska również wynagrodzenia kobiet są niższe. Luka płacowa jest jednak niższa i wynosi 7 proc.

Menedżer restauracji

Menedżer restauracji to osoba, której podstawowym zadaniem jest realizacja procesu zarządzania w lokalu gastronomicznym. Do zadań manager restauracji należy podejmowanie decyzji, planowanie (dostaw, zatrudnienia, działań marketingowych), organizowanie (pracy lokalu, logistyki, eventów), motywowanie i kontrolowanie pracowników, podnoszenie jakości oferowanych usług i produktów.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Menadżerowie płci męskiej zarabiają więcej od kobiet. W tym przypadku luka płacowa wynosi 10 proc.

Podobnie jak w przypadku kucharzy, starsi i bardziej doświadczeni menedżerowie zarabiają więcej.

Wypełnij ankietę i SPRAWDŹ ZAROBKI - Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń 2020

Karolina Jurczak
Sedlak & Sedlak

Dowiedz się więcej na temat: zarobki w Polsce | kucharz | kelner
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »