Kochasz pizzę i nabiał? Praca na uczelni czeka
Uniwersytet Wisconsin-Madison szuka osoby do pracy. Ale kryterium wyboru nie będą osiągnięcia naukowe. Jedno z centrów badawczych uczelni poszukuje osoby gotowej testować... pizzę i sery.
Centrum Badań nad Nabiałem Uniwersytetu Wisconsin-Madison poszukuje "opisowego panelisty sensorycznego" - podaje CNN. Lub, w prostszych słowach, testera nabiału, który mógłby uczestniczyć w panelu eksperckim.
Do obowiązków będzie należało opisywanie smakowanych produktów nabiałowych pod kątem ich wyglądu, tekstury, smaku i zapachu. Panel ma przysłużyć się badaniom naukowym i rozwojowi produktów.
Lista obowiązków? Osoby z nietolerancją laktozy niech lepiej zatkają uszy: trzeba będzie próbować do 12 pizz i 24 serów tygodniowo. Poza tym paneliści będą próbowali także innych produktów.
O swoich doznaniach smakowych uczestnicy badania będą dyskutować z innymi. Będą też przechodzili specjalne szkolenia.
Jak podaje CNN, stawka za udział w panelu wynosi 15 dolarów za godzinę. To ponad dwa razy więcej niż najniższa dopuszczalna stawka godzinowa w Wisconsin. Płaca minimalna w tym północnym stanie USA to 7,25 dolarów za godzinę.
Smakowanie pizzy i sera nie będzie jednak zatrudnieniem na cały etat. Poszczególne sesje mają trwać do trzech godzin. W jednym tygodniu uczestnik badania musi być gotowy wziąć udział w maksymalnie trzech sesjach. Daje to łącznie do 135 dolarów tygodniowo zarobku. Za to wrażenia smakowe i oryginalny wpis do CV - bezcenne.