Płacą 15 tys. zł i szukają pracownika przez Urząd Pracy. Jedno wymaganie

W rządowej Centralnej Bazie Ofert pojawiło się ogłoszenie o pracę w gminie Niechorze. Oferta jest interesująca z uwagi na niewielkie wymagania i dużą pensję. Pracodawca szuka kucharza. Od przyszłego pracownika oczekuje tylko doświadczenia w gotowaniu.

W turystycznych miejscowościach trwają przygotowania do sezonu letniego. Wielu przedsiębiorców działających w branży hotelarskiej i gastronomii, szuka pracowników. Niekiedy znalezienie odpowiedniej kadry nie jest łatwe. 

Czytaj także: Szukają do pracy w Niemczech przez polskich urząd. Zajęcie jest nieco upiorne

Przedsiębiorcy z branży turystycznej mają problemy ze znalezieniem kadry

O trudach z tym związanych opowiadała Onetowi właścicielka restauracji, poszukująca od lutego osoby, która wspomoże ekipę kelnerską jej lokalu podczas wakacji. Pani Katarzyna nie szczędziła gorzkich słów osobom z młodego pokolenia, odpowiadającym na jej ofertę pracy. Stwierdziła, że "niektórzy bardzo chcą zarobić, ale się nie narobić". Żaliła się, że młodzi nie wykazują w pracy zaangażowania, mają roszczeniowy ton i posługują się niechlujnym językiem.

Reklama

Czytaj także: Mają najniższą inflację w Unii. Oto ile zarobi tam budowlaniec z Polski 

Jak już pisaliśmy na łamach Interii, nad polskim morzem w czasie sezonu można całkiem nieźle zarobić. Niektórzy pracodawcy oferują pensje wyższe niż w Szwecji. Na atrakcyjne wynagrodzenie mogą liczyć kelnerzy, personel sprzątający czy kucharze. Na wagę złota są m.in. pizzaiolo, czyli osoby biegłe w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Tacy specjaliści w czasie sezonu mogą zarobić nad Bałykiem 17 tys. zł. 

W Niechorzu szukają kucharza. Pensja jak marzenie

Równie atrakcyjne wynagrodzenie oferuje przedsiębiorca z gminy Niechorze, który zwrócił się o pomoc w znalezieniu kucharza do Urzędu Pracy w Gryfinie. Jego ogłoszenie trafiło następnie do rządowego portalu - Centralna Baza Ofert. 

W opisie podano, że pensja na tym stanowisku wynosi od 15 tys. zł brutto. Pracodawca ma właściwie jedno wymaganie - oczekuje od kandydatów doświadczenia w gotowaniu. Jest gotowy zatrudnić nawet kogoś, kto posiada jedynie wykształcenie podstawowe, jednak zaznacza, że wykształcenie gastronomiczne jest mile widziane. Dodatkowo przyszły pracownik musi posiadać orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno - epidemiologicznych. W ogłoszeniu wskazano, że praca zaczyna się 1 czerwca, a zatrudnienie odbywa się na podstawie umowy na okres próbny. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: praca | morze | wakacje | kucharz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »