Płacą 15 tys. zł i szukają pracownika przez Urząd Pracy. Jedno wymaganie
W rządowej Centralnej Bazie Ofert pojawiło się ogłoszenie o pracę w gminie Niechorze. Oferta jest interesująca z uwagi na niewielkie wymagania i dużą pensję. Pracodawca szuka kucharza. Od przyszłego pracownika oczekuje tylko doświadczenia w gotowaniu.
W turystycznych miejscowościach trwają przygotowania do sezonu letniego. Wielu przedsiębiorców działających w branży hotelarskiej i gastronomii, szuka pracowników. Niekiedy znalezienie odpowiedniej kadry nie jest łatwe.
Czytaj także: Szukają do pracy w Niemczech przez polskich urząd. Zajęcie jest nieco upiorne
O trudach z tym związanych opowiadała Onetowi właścicielka restauracji, poszukująca od lutego osoby, która wspomoże ekipę kelnerską jej lokalu podczas wakacji. Pani Katarzyna nie szczędziła gorzkich słów osobom z młodego pokolenia, odpowiadającym na jej ofertę pracy. Stwierdziła, że "niektórzy bardzo chcą zarobić, ale się nie narobić". Żaliła się, że młodzi nie wykazują w pracy zaangażowania, mają roszczeniowy ton i posługują się niechlujnym językiem.
Czytaj także: Mają najniższą inflację w Unii. Oto ile zarobi tam budowlaniec z Polski
Jak już pisaliśmy na łamach Interii, nad polskim morzem w czasie sezonu można całkiem nieźle zarobić. Niektórzy pracodawcy oferują pensje wyższe niż w Szwecji. Na atrakcyjne wynagrodzenie mogą liczyć kelnerzy, personel sprzątający czy kucharze. Na wagę złota są m.in. pizzaiolo, czyli osoby biegłe w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Tacy specjaliści w czasie sezonu mogą zarobić nad Bałykiem 17 tys. zł.
Równie atrakcyjne wynagrodzenie oferuje przedsiębiorca z gminy Niechorze, który zwrócił się o pomoc w znalezieniu kucharza do Urzędu Pracy w Gryfinie. Jego ogłoszenie trafiło następnie do rządowego portalu - Centralna Baza Ofert.
W opisie podano, że pensja na tym stanowisku wynosi od 15 tys. zł brutto. Pracodawca ma właściwie jedno wymaganie - oczekuje od kandydatów doświadczenia w gotowaniu. Jest gotowy zatrudnić nawet kogoś, kto posiada jedynie wykształcenie podstawowe, jednak zaznacza, że wykształcenie gastronomiczne jest mile widziane. Dodatkowo przyszły pracownik musi posiadać orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno - epidemiologicznych. W ogłoszeniu wskazano, że praca zaczyna się 1 czerwca, a zatrudnienie odbywa się na podstawie umowy na okres próbny.