Fasolka szparagowa droższa niż dobra szynka. Na niższe ceny trzeba poczekać
Fasolka szparagowa wciąż kosztuje w hurcie ponad 50 zł za kilogram. W sklepie trzeba za nią zapłacić więcej niż za dobrą szynkę. Na niższe ceny trzeba będzie poczekać do czerwca, kiedy rozpocznie się sezon na to warzywo.
Na Rynku Hurtowym Bronisze, największej w Polsce giełdzie warzyw i owoców, cena kilograma fasolki szparagowej wynosiła w czwartek od 47 do 55 zł. To ponad dwa razy więcej niż rok temu.
- Trudno mówić o początku sezonu na fasolkę. Warzywo pochodzi wyłącznie z tuneli. Nie jest tanie, ale jego cena w hurcie spada, jeszcze niedawno fasolka kosztowała 55-60 zł. - wyjaśnia Interii Maciej Kmera, ekspert rynku świeżych owoców i warzyw, rzecznik Rynku Hurtowego Bronisze.
Nasz rozmówca przypomina, że większość fasolki szparagowej, która trafia do handlu, jest uprawiana w tzw. zagłębiu paprykowym, w trzech gminach - Przytyk, Potworów i Białobrzegi.
- Papryka lubi długie, słoneczne dni. Zanim te nastaną, w tunelach sadzona jest fasolka. Część producentów nie stawia na płodozmian tylko uprawia fasolkę szparagową jako warzywo głównego zbioru - wyjaśnia. Rzecznik Rynku Hurtowego Bronisze informuje, że na spadek cen tego warzywa trzeba będzie poczekać do czerwca, a na ich normalizację - trochę dłużej.
- Sezon na fasolkę gruntową zaczyna się za miesiąc i trwa do końca września. Sprzedawana teraz to delikatesy - podkreśla Maciej Kmera.
Oprócz polskiej fasolki, można też kupić nieco tańszą, z Półwyspu Apenińskiego.
- Włoska fasolka jest po 30-40 zł - mówi Interii Martyna Oficjalska, specjalistka z firmy Greenyard, która zajmuje się dostawą owoców i warzyw. Zachęca do cierpliwości i odczekania 3-4 tygodni do początku sezonu.
- W tym czasie można jeść mrożoną. Zapewniam, że na mrożonki są przeznaczane strąki bardzo dobrej jakości - zaznacza.
Na tym etapie trudno przewidzieć, ile będzie kosztowała fasolka szparagowa w sezonie.
- Rok temu, podczas głównego zbioru, ładną fasolkę można było kupić za 5 zł. Pamiętam lata, kiedy kosztowała 2 zł za kilogram - wspomina ekspert rynku świeżych owoców i warzyw. Bez względu na cenę jej sprzedaż będzie miał popyt.
- To jedno z tych warzyw, którego bez względu na ilość zawsze brakuje. Nawet jeśli jest jej dużo na rynku, to i tak się sprzeda - zapewnia Martyna Oficjalska.
Oprac. EW