Reklama

Mięso wyhodowane laboratoryjnie trafi do sklepów! Urzędnicy wydali zgodę i potwierdzili, że taka żywność jest bezpieczna. Nadchodzi rewolucja

Rząd USA zadeklarował, że mięso hodowane w laboratorium jest bezpieczne do spożycia przez ludzi. Zgoda amerykańskich władz otwiera nową erę na rynku produkcji żywności i pozwala oczekiwać, że „produkt mięsny pochodzący z komórek zwierzęcych” produkty tego typu będą bardziej wydajne i przyjazne dla środowiska - podały wiadomoscihandlowe.pl.

Jak pisze "The Guardian" Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoliła kalifornijskiej firmie Upside Foods na pobieranie żywych komórek od kurczaków, a następnie hodowanie ich w kontrolowanym środowisku laboratoryjnym w celu wytworzenia produktu mięsnego, który nie wiąże się z faktycznym ubojem zwierząt.

FDA powiedziała, że jest gotowa zatwierdzić sprzedaż innych rodzajów mięsa hodowanego w laboratorium. Urzędnicy wskazują, że agencja jest zaangażowana w rozmowy na ten temat z wieloma firmami, które np. chcą hodować w ten sposób owoce morza.

Reklama

- Świat przeżywa rewolucję żywnościową, a amerykańska administracja ds. żywności i leków jest zaangażowana we wspieranie innowacji w zaopatrzeniu w żywność — powiedział Robert Califf, komisarz FDA.

"The Guardian" wskazuje, że minie jeszcze kilka miesięcy, zanim mięso hodowane w laboratoriach pojawi się na sklepowych półkach  ponieważ każdy produkt będzie musiał zostać zatwierdzony przez organy regulacyjne, a firma Upside Foods wciąż musi uzyskać zgodę amerykańskiego departamentu rolnictwa na swoje przedsięwzięcie.

Teraz jedynym krajem, w którym produkty mięsne są hodowane w laboratoriach legalnie i sprzedawane konsumentom jest Singapur. Zgoda amerykańskich urzędników może otworzyć wrota do nowego rynku żywności, który według jej zwolenników jest bardziej wydajny i przyjazny dla środowiska niż tradycyjna hodowla zwierząt.

BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Firma Upside Foods, wcześniej znana jako Memphis Meats, zbiera komórki z tkanek zwierzęcych, a następnie hoduje jadalne mięso w bioreaktorach. Firma twierdzi, że hodowane mięso jest identyczne z mięsem hodowanym w sposób konwencjonalny.

Według Good Food Institute, na całym świecie działa ponad 150 firm zajmujących się hodowlą mięsa, wspieranych inwestycjami o wartości kilku miliardów dolarów.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »