Groźne bakterie w parówkach. GIS ostrzega

Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w parówkach z szynki Simply Food sprzedawanej przez firmę Madej Wróbel. Ostrzeżenie w tej sprawie wydał Główny Inspektor Sanitarny.

Jak czytamy na stronie GIS, bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Chodzi o parówki z szynki Simply Food o wadze 200 gramów, wyprodukowane w Zakładach Mięsnych UNIMIĘS w Chrzanowie. Na rynek wprowadziła je firma Madej Wróbel z Rudy Śląskiej.

Partia jest oznaczona numerem 180524001. Termin przydatności do spożycia mija 16 czerwca tego roku.

Reklama

Główny Inspektor Sanitarny zaleca konsumentom, by nie jedli tych parówek, szczególnie na surowo, ponieważ są one groźne dla zdrowia.

(mpw)

Więcej informacji ekonomicznych na RMF24.pl

RMF
Dowiedz się więcej na temat: mięso | handel | parówki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »