Krupniok, ciulim, murzin i zozworki

Buchciki, chleb "herbski", ciastka ze szpyrek, ciulim lelowski, krupniok śląski, murzin wielkanocny, porębskie prażonki, ser klagany, ser wołoski wędzony oraz zozworki. Wydłuża się lista produktów tradycyjnych resortu rolnictwa. Właśnie trafiły na nią specjały ze Śląska.

Lista regionalnych i tradycyjnych wyrobów tworzona jest w związku z kampanią "Oryginalność pod ochroną". W UE takie produkty, gwarantujące wyjątkową jakość, tworzone zgodnie z oryginalną recepturą, objęte są specjalną ochroną i oznaczane specjalnymi symbolami. Chronią one producentów przed nieuczciwą konkurencją, pomagają w promocji, a także informują konsumentów o wyjątkowości, specyfice i unikalności produktów.

Producenci z woj. śląskiego zarejestrowali dotąd dziesięć takich produktów. Większość z nich liczy na efekt promocyjny i zapoznanie szerszej grupy konsumentów ze specjałami, znanymi dotąd tylko lokalnie.

Reklama

Krupniok czyli kaszanka

Śląskim produktem szeroko znanym także poza regionem jest krupniok, czyli wytwarzana w bardzo wielu miejscach regionu kaszanka. Mniej znane są inne produkty regionalne z woj. śląskiego. Większość z nich pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego, jak buchciki (połączone ze sobą bokami bułeczki z nadzieniem z marmolady lub powideł), ciastka ze szpyrek (podobne do ciasteczek z ciasta kruchego) czy murzin wielkanocny (z zewnątrz wygląda jak chleb, w przekroju widać kawałki szynki i boczku wtopione w ciasto).

Z kolei zozworki, zwane również, imbirkami to podstawowe ciasto wigilijne i zapustne na Śląsku Cieszyński, które kształtem przypomina korzeń imbiru. Z tego terenu (okolice Istebnej i Koniakowa) pochodzi także ser wołoski wędzony (ma formę okrągłego, żółtego placka, a od góry wzór rozety) oraz ser klagany - ser owczy produkowany przez śląskich górali.

Wśród pochodzących z woj. śląskiego produktów tradycyjnych jest także kilka z ziemi częstochowskiej: chleb "herbski" z miejscowości Herby w powiecie lublinieckim (owalne bochenki chleba, dobrze wyrośnięte i wypieczone, posypane makiem) oraz wywodzący się z tradycji żydowskiej ciulim lelowski z Lelowa (zapiekanka z ciasta ziemniaczanego z widocznymi kawałkami pieczonych żeberek).

Z okolic Zawiercia pochodzą natomiast porębskie prażonki, na które składają się zapieczone, ułożone warstwowo ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojona cebula, kiełbasa i boczek, przykryte liśćmi kapusty.

W całej Polsce zarejestrowano już blisko 150 produktów tradycyjnych.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: chleb | ciastka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »