Najdroższe warzywo świata Polacy niedługo zjedzą za darmo. A Niemcy płacą 1000 euro za kg

Najdroższe warzywo świata. W Polsce to chwast, Niemcy płacą 1000 euro. Na zdjęciu młode liście chmielu.
Najdroższe warzywo świata. W Polsce to chwast, Niemcy płacą 1000 euro. Na zdjęciu młode liście chmielu.dgrigo123RF/PICSEL
  • Pędy chmielu zostały uznane za najdroższe warzywo świata, choć de facto warzywem nie są. Jednak ich kulinarna sława uczyniła je wyjątkowo drogim przysmakiem.
  • W Polsce traktowane są nierzadko jak chwast i dopiero zyskują popularność. Niewielu postrzega je jako najdroższe warzywo na świecie.
  • Na zachodzie Europy - we Francji, Belgii, Holandii i Niemczech, za kilogram pędów chmielu w szczycie sezonu nierzadko trzeba zapłacić 1000 euro za 1 kilogram.

Co jest najdroższym warzywem świata?

Zobacz również:

    Najdroższe warzywo na świecie. W Polsce dziki chmiel to chwast, a Niemcy płacą 1000 euro/kg

    Pędów chmielu są dwa rodzaje. Białe to te droższe, a zielone starsze i łatwiejsze w zbiorze

    • białe pędy chmielu - zbiór jest zdecydowanie trudniejszy, ale ich ceny także są wyższe. To za nie Niemcy, Belgowie czy Holendrzy, płacą nawet 1000 euro/kg. Żeby zabrać się do pozyskania białych pędów chmielu, musimy zacząć w momencie, gdy zima odpuszcza. Wówczas, gdy śniegi dopiero co stopnieją, pod warstwą liści i gleby znaleźć można pierwsze wystające białe pędy chmielu. Taką okazję będziemy mieli już niebawem z końcem lutego lub w marcu, a wszystko zależy od pogody. Tak pozyskane najdroższe warzywo na świecie zbiera się żmudnie, ale opinie miłośników tego przysmaku przekonują, że cena czy wysiłek włożony w pozyskanie białych pędów jest warta swego.
    • zielone pędy chmielu - spotkać je możemy nierzadko w ogrodach, gdzie traktujemy jak chwasty, czy też na łąkach, gdzie dziko wiją się pośród innych roślin i wspinają się na drzewa. Te pędy najlepiej zbierać wiosną w marcu, kwietniu, a możliwe jest nawet ich zbieranie w maju. Portal GP24.pl podaje, że najlepsze z zielonych pędów mają do 6 liści, a jeśli łatwo da się je oderwać od łodygi, to znaczy, że wciąż są delikatne i soczyste. Natomiast Beszamel.pl przytacza, że pędów chmielu nie powinno się ścinać ostrym narzędziem, a urywać lub łamać i to jedynie około 15 cm. Zielone pędy chmielu nie są tak drogie, jak te białe, co nie zmienia faktu, że cena za kilogram plasuje je w czołówce najdroższych warzyw świata.

    Jak smakują pędy chmielu? Co jest wyjątkowego w najdroższym warzywie świata?

    Zobacz również:

      Czy wracamy w Polsce do rządów prawa?Robert GwiazdowskiINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?