Warzywa i owoce wkrótce będą tanieć. Już teraz płacimy mniej niż rok temu
W najbliższych miesiącach spadną hurtowe ceny świeżych warzyw i owoców - powiedział ekspert rynku rolnego w Broniszach Maciej Kmera. Dodał, że jeśli w Polsce będzie jednak susza, to należy spodziewać się wysokich cen warzyw gruntowych.
Maciej Kmera zwrócił uwagę, że tendencję spadkową widać już np. po cenach młodych porów, których kilogram kosztuje 5 zł - 6 zł.
- Mocno staniała też marchew (2,5 zł za kg) i cebula (2 zł za kg). Jeszcze dwa tygodnie kilogram obu warzyw kosztował ok. 4 zł - mówił.
Zaznaczył jednocześnie, że w najbliższym czasie można spodziewać się wzrostu cen pomidorów szklarniowych, w tym malinowych, które obecnie kosztują 2,5 zł - 3,5 zł za kg, gdyż kończy się nadpodaż.
Jak przypomniał ekspert, ceny produktów rolnych jeszcze niedawno rosły ze względu na niedobory wiosenne na rynku.
- Aktualnie obserwujemy sytuację odwrotną, gdyż produktów rolnych jest dużo, a popyt zmalał ze względu na sezon wakacyjny, podczas którego jest mniej kupujących z małych sklepików warzywnych - powiedział Kmera. Dodał, że na rynku w Broniszach jest wielu klientów tzw. dużych, czyli np. właścicieli hurtowni z miejscowości wypoczynkowych.
Ekspert podkreślił, że jeśli w Polsce będzie susza, to należy "spodziewać się dużych wzrostów cen warzyw gruntowych, które są najbardziej podatne na to zjawisko pogodowe".
Obecnie, jak poinformowano, za koszyk określonych warzyw spod osłon należy zapłacić niecałe 2 proc. mniej niż przed rokiem. Tańsze są m.in. pomidory malinowe (o 35 proc.) czy cukinie (o niecałe 29 proc.). Droższa o 50 proc. jest sałata lodowa, o niecałe 43 proc. szpinak, o ponad 22 proc. papryka zielona.