Ponad 300 rodzajów rakii na festiwalu tego trunku w Sofii
Ponad 300 rodzajów tradycyjnej na Bałkanach wódki, rakii, zaprezentowano na festiwalu tego trunku w Sofii. Producenci z Bułgarii, Macedonii Płn., Serbii, Grecji i Chorwacji chwalą się nagrodzonymi medalami na światowych wystawach rodzajami rakii.
Najliczniej na piątkowo-sobotnim festiwalu reprezentowane są Bałkany, ale są też goście z Gruzji, Hiszpanii czy Chin.
Na festiwalu można degustować najbardziej tradycyjne rakije ze śliwek i winogron, lecz również z gruszek, pigw, moreli. W tym roku przedstawiono egzotyczne smaki - rakije z malin, brzoskwini, melona, z różnymi ziołami.
Do trunków organizatorzy przygotowali rozmaite zakąski - zarówno tradycyjne, jak i egzotyczne. Jednym z najbardziej odwiedzanych miejsc jest bar z koktajlami. Koktajle z rakii brzmią dziwnie, lecz mistrzowie w swojej branży są w stanie zadziwić klienta nie tylko osobliwym smakiem, lecz i wyglądem trunku, niektóre przypominają wulkan.
Eksperci doradzają gościom, jaka dokładnie powinna być proporcja trunku i lodu, jaka ma być temperatura konkretnego napoju, ponieważ nie wszystkie rakije należy mocno schładzać. Rakiję można podawać podgrzewaną - w medycynie ludowej uważana jest za uniwersalny lek.
Goście podczas powitania są proszeni o zachowanie umiaru w konsumpcji. Organizatorzy twierdzą, że podczas sześciu dotychczasowych edycji wydarzenia nie dochodziło do skrajnych incydentów
Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze