Ile podatku powinno być w cukrze?

Podatek od napojów słodzonych jest najłatwiejszy do wprowadzenia. Czy serki i jogurty również powinny być dodatkowo opodatkowane?

- O ile nie lubimy podatków i sam jestem przeciwnikiem wielu z nich, szczególnie podatków dochodowych, to jednak ten podatek uważam za właściwy - mówi w rozmowie z MarketNews24 dr Przemysław Kwiecień, główny ekonomista XTB. - Z tym zastrzeżeniem, że cel fiskalny powinien być drugorzędny.

Jak szacuje NFZ, rocznie spożywamy statystycznie 40 kg cukru, w tym jedynie 10 kg w sposób świadomy.

Spadek spożycia cukru przez Polaków mógłby zapewnić wymierne korzyści. Doświadczenia krajów, które wprowadziły taki podatek, są pozytywne. Wzrost ceny cukru spowodował przede wszystkim spadek sprzedaży napojów, do których był dodawany.

Reklama

W USA koszty związane z walką z otyłością to już ponad 20 proc. wydatków na służbę zdrowia.

- Te koszty globalnie zbliżają się już do 3 proc. światowego PKB - komentuje ekspert XTB. - Pozostaje problematyczne, czy taki podatek od cukru powinien w Polsce obejmować inne produkty niż napoje, czy powinien dotyczyć serków i jogurtu.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze


marketnews24.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »