Cebula na wagę złota. Ceny warzyw problemem nie tylko w Polsce
Mieszkańcy Indii cierpią z powodu gigantycznego wzrostu cen cebuli. Za kilogram trzeba zapłacić już nawet 200 rupii, czyli ponad 10 złotych. Cebula jest jednym z głównych warzyw używanych w tradycyjnych indyjskich potrawach, a jej ceny niepokoją obywateli.
W Polsce z powodu warunków pogodowych podrożało wiele warzyw, ale podobna sytuacja ma miejsce w innych krajach. W Indiach większości gospodarstw domowych nie może sobie pozwolić na zakup cebuli. Z powodu suszy plony tego warzywa były słabe, a teraz - z powodu intensywnych i przedwczesnych opadów - gniją zapasy zgromadzone przez rolników.
Ceny cebuli w niektórych indyjskich regionach podskoczyły trzykrotnie. Władze będę importować cebulę z Turcji i Egiptu, ale te dostawy dotrą do Indii dopiero po nowym roku. Minister finansów, odpowiadając na protesty mieszkańców Indii, stwierdził, że nie spożywa dużo cebuli i czosnku. Dokładnie powiedział, że "pochodzi z rodziny, która nie ma wiele wspólnego z cebulą".
Warto zaznaczyć, że w tradycyjnej indyjskiej kuchni cebula i czosnek są podstawą wielu tradycyjnych dań. Wraz z pomidorami, papryką, okrą, soczewicą i przyprawami takimi jak chili, imbir, pieprz, czarnuszka, kozieradka, kurkuma, czosnek, kmin rzymski czy anyż stanowią bazę potraw przygotowywanych w większości indyjskich kuchni.
Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze