Cukier drożeje w całej UE. Polska na podium najwyższego rocznego wzrostu
Średni procentowy wzrost cen cukru w marcu w 2023 r. w krajach Unii Europejskiej wyniósł 61 proc. wobec cen sprzed roku - wynika z danych Eurostatu. Wśród krajów o najwyższych podwyżkach znalazła się Polska, zajmując trzecie miejsce pod tym względem.
Przy wzrostach cen żywności, które notuje się od 2022 r., cukier jest jednym z produktów, który notuje najwyższe podwyżki - wynika z raportu Eurostatu. Inflacja HICP (zharmonizowany indeks cen konsumpcyjnych) w przypadku tego produktu wyniosła w marcu 61,1 proc. rok do roku dla wszystkich krajów członkowskich.
Wynik ponad średnią zanotowało siedem krajów. Wśród nich znalazła się Polska, w przypadku której cukier w ciągu roku podrożał o 82 proc. Wyższe podwyżki odnotowano jedynie w Czechach oraz Estonii, kolejno 98 i 97 proc. w relacji rocznej.