Globalne ocieplenie rujnuje winiarzy na południu Europy. Czy Polska na tym skorzysta?

Ocieplenie klimatu i katastrofy naturalne na południu Europy uderzają w tamtejszych producentów wina. Czy w tej sytuacji produkcja tego trunku może przenieść się bardziej na północ kontynentu, w tym także do Polski? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.

Jak wynika z danych trzech głównych ośrodków monitorujących temperaturę na świecie (NOAA, NASA, Hadley Centre for Climate Prediction) średnia pomiarów, na przełomie ostatniego wieku wzrosła o około 0.7° do 0.8°C.

Do tego dochodzą zjawiska atmosferyczne, które niszczą uprawy rolne. Na południu Europy odbija się to np. na produkcji wina. W tej dekadzie kilka razy już potężne gradobicia niszczyły duże uprawy winorośli we Włoszech, cz też we Francji. W lipcu 2013 r. i w czerwcu 2014 r. straty były tak dotkliwe, że we wspomnianych krajach mówiono o klęsce żywiołowej.

Reklama

A przecież Włochy to światowy lider przemysłu wina. Roczna produkcja trunków w Italii to 50 900 tysięcy hektolitrów (dane z 2016 roku, podawane przez Włoskie Centrum Winiarstwa). Pozostałe kraje południa Europy są niewiele dalej, a trójkę z Włochami tworzą Francja (43 500 tysięcy hl) i Hiszpania (39 300 tysięcy hl). W sumie cała globalna produkcja wina stanowi 0,2 proc. światowego PKB.

Jakby tych złych wieści było mało, to opublikowane w lipcu przez portal naukowy tandfonline.com wyniki analiz sugerują, że rosnąca temperatura może też odbić się niekorzystnie na pracy zbieraczy wina.

Pracownicy nie mogą pracować. Z powodu gorąca

Badacze sprawdzali, jak wyższa temperatura wpływa na pracujących przy winoroślach na Cyprze. Wykonywali oni obowiązki często w pełnym słońcu, przy 36-stopniowym upale, co - jak wykazało badanie - przełożyło się na spadek wydajności ich pracy aż o 27 proc.

W takiej sytuacji, żeby zrekompensować stratę trzeba skierować dodatkowego pracownika do każdych czterech wcześniej już zatrudnionych. Co więcej, jeśli temperatura podskoczy jeszcze o kilka stopni (do 40°C) wykonywanie obowiązków będzie dla niektórych praktycznie niemożliwe. To może potencjalnie "zamrozić" zbieranie owoców.

Prognozy są kiepskie. Według prof. Johna Holdrena, byłego dyrektora White House Office of Science & Technology, do 2050 roku powierzchnia obszarów korzystnych dla upraw winorośli zmniejszy się o 23 proc.

Polska zyska taką pozycję jak dziś mają Włochy? Science fiction, czy realny scenariusz?

Także w Polsce rośnie średnia temperatura. Pytanie, czy osiągnie ona taką wartość, która dawałaby szansę na lepszą uprawę winorośli w Polsce? Pytanie wcale nie bezzasadne. Już w 2013 roku Amerykańska Akademia Nauk prognozowała, że warunki dla upraw wina pojawią się w Europie Środkowej, choć wskazywała jednak na perspektywę roku 2050.

Jak na razie - na co wskazuje Magdalena Zielińska ze Związku Pracodawców - Polskiej Rady Winiarstwa (ZP PRW) - wino gronowe to w Polsce raczej produkcja niszowa. W ostatnim zamkniętym roku gospodarczym 2015/2016 (1 sierpnia - 31 lipca) w Polsce wyprodukowano 5 135 hl wina. W roku 2016/2017 będzie to ok. 7000 hl. Dla porównania Słowacy wyprodukowali w 2015/2016 375 tys. hl wina, a Włosi ponad 51 000 tys. hl.

- Rynek winiarski w Polsce jest bardzo złożony i różnorodny - podkreśla w analizie przesłanej do naszej redakcji Zielińska. Podobnie, jak w innych krajach Europy Północnej dominuje nad Wisłą produkcja fermentowanych napojów winiarskich. Wino które kojarzymy z wykwintnych kolacji, to nie wyroby przetwarzane w naszym kraju. U nas dominują wina owocowe, cydry, miody pitne, czy wina z soku winogronowego a to nie to samo co popularne wykwintne wina np. hiszpańskie.

Świat bez wina?

Dla Polski taka perspektywa, świata bez wina włoskiego lub hiszpańskiego może być również szansą, ale z innego powodu. W Polsce dominuje produkcja cydru i miodów pitnych. Zwłaszcza z pierwszym wyrobem wiązane są duże nadzieje. Jest on oparty o dużą produkcję w Polsce jabłek i może zapewnić rynek zbytu dla polskich sadowników, więc może stanie się przysmakiem stołowym zamiast czerwonego wina?

Gabriel Paździor

Dowiedz się więcej na temat: alkohol | wino | winnice
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »