Już jeden hamburger szkodzi

Myślisz, że jeden hamburger nie wpłynie negatywnie na twoje zdrowie? Nic bardziej mylnego. Z badań kanadyjskich naukowców wynika, że nawet jeden posiłek z dużą ilością tłuszczów nasyconych uszkadza tętnice.

Badacze z Uniwersytetu w Montrealu postanowili porównać, co dzieje się z naczyniami krwionośnymi po zjedzeniu dania z fast foodu oraz typowego posiłku kuchni śródziemnomorskiej.

W badaniu wzięło udział 28 niepalących osób, które najpierw zjadły danie kuchni śródziemnomorskiej składające się z łososia, migdałów i warzyw duszonych na oliwie z oliwek. Zaś tydzień później ci sami ochotnicy dostali posiłek z fast foodu (kiełbasę, jajka, kanapkę z żółtym serem i trzema smażonymi ziemniakami). W obu przypadkach kalorie pochodziły w 50 do 60 proc. z tłuszczu, z tą różnicą, że tłuszcze w daniu śródziemnomorskim były jednonienasycone i wielonienasycone, podczas gdy tłuszcze z fast foodu zaliczały się do grupy nasyconych. Nie było w nich też kwasów tłuszczowych omega 3.

Reklama

Każdego z uczestników zbadano przed jedzeniem oraz dwie i cztery godziny po każdym posiłku. Wyniki były do przewidzenia. Okazało się, że po spożyciu produktów typowych dla restauracji szybkiej obsługi tętnice były o 24 proc. węższe niż w wtedy, gdy mierzono je, kiedy ochotnicy byli głodni, ograniczając tym samym przepływ krwi. Tymczasem po zjedzeniu posiłku kuchni śródziemnomorskiej tętnice funkcjonowały normalnie.

- Zwężone tętnice to jedna z najważniejszych przyczyn arteriosklerozy - mówi dr Anil Nigam, współautor badania.

A zatem teraz już wiadomo, że przed każdym posiłkiem warto zastanowić się nad tym, co jemy i jak to wpływa na nasze tętnice.

Okazuje się, że to, co jemy ma nie tylko bezpośredni wpływ na stan naszych tętnic. Badania pokazują też, że jedzenie z fast foodów powoduje... depresję. Jak dowiadujemy się z czasopisma "Public Health Nutrition", osoby, na których stołach goszczą dania z fast foodów, mają o 51 proc. większe szanse na zachorowanie na depresję od tych, które jadają je rzadko lub wcale. Co więcej, ryzyko depresji rosło wraz z ilością spożywanych niezdrowych produktów.

Każdego dnia podejmujemy dziesiątki decyzji dotyczące tego, co trafi do naszego żołądka. Ważne, by były one słuszne. Mimo że świeże posiłki nie zawsze łatwo, szybko i tanio przygotować, to nieco wysiłku zwróci się z nawiązką, kiedy rachunki z apteki będą niższe.

Więcej na: www.pro-test.pl

Zagłosuj w internetowym referendum w sprawie OFE

Tekst pochodzi z

Pro-Test
Dowiedz się więcej na temat: hamburger | zdrowie | szkodzi | tłuszcze trans | dieta | tłuszcz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »