Mąka ze świerszczy do produkcji żywności? Komisja Europejska wydała zgodę
Produkty stworzone na bazie sproszkowanych owadów Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego mogą trafić na półki w sklepach krajów Unii Europejskiej (UE) - czytamy w portalu wiadomoscihandlowe.pl. Komisja Europejska (KE) zezwoliła na stosowanie tego rodzaju mąki m.in. w chlebach, bułkach i ciastkach, a także wielu innych produktach spożywczych.
Od 24 stycznia 2023 r. firma Cricket One z Wietnamu może wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do produkcji żywności, a następnie tak powstałe wyroby dystrybuować na całym rynku UE, a więc także w Polsce. To efekt rozporządzenia Komisji Europejskiej z 3 stycznia br. Azjatycka firma czekała na taki krok KE od 2019 r., kiedy to złożyła wniosek w sprawie wprowadzenia na wspólnotowy rynek odtłuszczonego proszku ze świerszczy.
To ważny krok w stronę rozwoju rynku tzw. novel food (żywości nowatorskiej) i być może przedsmak tego, co czeka nas już za kilka lat. Przetwórstwo spożywcze może bowiem ewoluować w kierunku szerszego wykorzystywania tego typu nowinek przy produkcji żywności. Na razie wietnamski producent nie ma na rynku unijnym konkurencji i otrzymał pięcioletnią wyłączność na swoje działania, ale Komisja Europejska teoretycznie może we wskazanym okresie wydać podobne zgody innym podmiotom. Warunek? Takie firmy nie będą korzystały z danych naukowych uzyskanych przez Wietnamczyków.
Komisja Europejska zapewnia, że mąka ze świerszczy i jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym zostało zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Analizy przeprowadził na zlecenie KE Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), dochodząc do wniosku, że testowany produkt spełnia odpowiednie wymogi prawne i może zostać zakwalifikowany jako novel food. EFSA zwróciła jedynie uwagę na kwestie potencjalnego uczulenia osób z alergią na skorupiaki i mięczaki. Urząd wezwał do przeprowadzenia dalszych badań w tym zakresie.
Zgodnie z rozporządzeniem KE, na bazie mąki ze świerszczy wytwarzane mogą być m.in. wieloziarniste chleby, bułki, paluszki chlebowe, krakersy, batony zbożowe, suche mieszanki do wypieków, ciasteczka, herbatniki, suche produkty makaronowe i sosy. Na liście znalazły się również sosy, przetworzone produkty ziemniaczane, orzechy i nasiona oleiste, dania warzywne, pizza, substytuty mięsne, zupy i koncentraty zup, także w proszku, przekąski z mąki kukurydzianej, napoje piwopodobne, czekoladowe wyroby cukiernicze, przekąski inne niż chipsy, a nawet przetwory mięsne.
Co oczywiste, mąka ze świerszczy ma być jedynie dodatkiem do wyżej wymienionych produktów. Przykładowo, zgodnie z wytycznymi unijnymi w pieczywie wieloziarnistym będzie można użyć do 2 gramów proszku ze świerszczy na 100 gramów produktu. Z kolei w przekąskach, chipsach i substytutach mięsa, zawartość proszku nie będzie mogła przekroczyć 5 gramów na 100 gramów produktu.
Doniesienia o rozporządzeniu KE natychmiast rozgrzały polskich internautów, a nawet polityków - zwłaszcza tych sceptycznych wobec UE - którzy wyrażają "zaniepokojenie" tym, że klienci w Polsce będą jeść owady, nawet o tym nie wiedząc. Komentarze takie są jednak całkowicie bezpodstawne. W rozporządzeniu KE pojawił się bowiem obowiązek wyszczególniania w składzie produktu widocznym na opakowaniu częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Na opakowaniach wyrobów trafiających do sklepów będą musiały również pojawić się informacje dotyczące potencjalnych reakcji alergicznych u konsumentów.
Biznes INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami
Zobacz również: