Rekordowe podwyżki cen pieczywa. Najbardziej zdrożał zwykły chleb
Spośród wszystkich rodzajów pieczywa najbardziej podrożał zwykły chleb. W ostatnich trzech latach jego cena wzrosła prawie o 4 zł – wynika z badania przeprowadzonego przez aplikację PanParagon, opisanego przez wiadomoscihandlowe.pl.
Inflacja odbiła się mocno na cenach pieczywa. Zmiany w kosztach tak podstawowego produktu spożywczego odczuć może już każdy konsument.
Miłośnicy pszenno-żytniego chleba z chrupiącą skórką muszą liczyć się z niemałym wzrostem kosztów za swój ulubiony przysmak. To właśnie zwykły chleb podrożał najbardziej spośród wszystkich rodzajów pieczywa ujętych w badaniu.
W sierpniu 2020 roku kilogram takiego chleba kosztował średnio 5,71 zł, natomiast w tym roku cena sięga już 9,59 zł. To aż 3,88 zł różnicy. Niemniejszy szok cenowy przeżyją konsumenci kupujący chleb żytni. W ciągu ostatnich lat ten typ pieczywa podrożał średnio o 3,85 zł.
Chleb razowy również znalazł się w ścisłej czołówce największych podwyżek cenowych pieczywa. W stosunku do 2020 w bieżącym roku przyszło nam zapłacić o 3,21 zł więcej za 1 kg tego produktu. Na tym jednak wzrost cen się nie kończy.
Jeśli chodzi o chleb orkiszowy, to podwyżka jego cen w tym roku w porównaniu do 2020 roku wyniosła średnio o 2,31 zł. Lekko nie mają też konsumenci pieczywa tostowego. Za kilogram tego typu chleba w tym roku zapłacimy więcej o 1,88 zł. Natomiast o około o 1,68 zł podrożał kilogram chleba wiejskiego.
W analizie ekspertów znalazła się również bagietka oraz kajzerka. W porównaniu z chlebem, bułki te podrożały znacznie mniej: odpowiednio o 41 i o 8 groszy.
- Nasze badanie nie pozostawia żadnych wątpliwości. Za chleb w tym roku przyszło nam słono zapłacić. W ciągu ostatnich trzech lat ceny ujętych w analizie rodzajów pieczywa wzrosły średnio o 44 proc - komentuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze