Tłusty czwartek już za dwa dni. Chcesz zrobić pączki samemu, tyle zapłacisz
Już w ten czwartek wszyscy miłośnicy pączków będą mieli okazję do świętowania. Co bardziej opłaca się w tym roku: zakupić ulubiony przysmak w cukierni czy pokusić się o przygotowanie go w domu? Sprawdzamy!
Bez wątpienia ceny produktów spożywczych nie wpływają dobrze na ceny wypieków w piekarniach. Do tego dochodzą jeszcze podwyższone koszty samej produkcji i utrzymania zakładu.
Chleb podrożał drastycznie przez ostatni rok. W lutym 2022 roku średnio kilogram chleba wg portalu dlahandlu.pl kosztował 4,2 zł. W listopadzie 2023 roku - 7,27 zł. Czy takie podwyżki będą dotyczyć również pączków?
Cena pączków w cukierni zależy od rodzaju nadzienia, polewy, składników oraz pory dnia. Najtańsze są pączki z marmoladą i posypką z cukru pudru. Najdroższe oczywiście te najbardziej "skomplikowane": z ręcznie wykonywanymi konfiturami, bakaliami, lukrem. Zazwyczaj popołudniami pączki są tańsze niż z rana.
W przypadku najbardziej znanych pączkarni w Warszawie i Krakowie, wzrost ceny na jednym pączku w roku 2023 w stosunku do 2022 wynosił nawet 1 zł. W tym roku prawdopodobnie nie będzie to aż tyle, ale można spodziewać się podwyżki ok. 50 groszy.
Uznane pączkarnie sprzedają najtańsze, "zwykłe" pączki za 3,50-4,50 zł. Za wyjątkowe doznania obiecywane przez nagradzane i modne lokale przyjdzie zapłacić nawet 15 zł lub więcej.
Jeśli kogoś przerażają ceny w cukierniach, zawsze może podjąć próbę usmażenia samodzielnie pączków. Policzyliśmy, ile taka przyjemność kulinarna kosztuje.
Tradycyjne receptury na pączki są różne - niegdyś każda gospodyni domowa miała swój własny. My skorzystaliśmy z przepisu na “Najlepsze domowe pączki" z serwisu Smaker.pl.
Zgodnie z nim, do wykonania 20-25 pączków potrzebujemy:
● 400 g mąki
● 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C)
● 30 g drożdży świeżych
● 5 żółtek
● 50 g cukru
● 1 łyżeczka cukru waniliowego
● 35 g roztopionego masła
● olej rzepakowy do smażenia - ok. 1 l
● 1 łyżka spirytusu
● szczypta soli
● 250 g marmolady (lub innego nadzienia).
Średnie ceny powyższych produktów wg portalu dlahandlu.pl prezentują się następująco:
● mąka 1 kg - 2,99 zł
● mleko 1 l - 3,99 zł
● jaja 10 sztuk - 6,49 zł
● cukier 1 kg - 5,79 zł
● masło 200 g - 5,49 zł
● olej 1 l - 8,99 zł
Dodatkowo doliczyć trzeba spirytus (27,90 zł za 100 ml), drożdże (1, 49 zł za 100 g) i marmoladę (kilogram najtańszej marmolady to ok. 7 zł).
Cały powyższy koszyk to 70 zł 13 gr. Jednak warto nadmienić, że znaczną część tej kwoty wydajemy na spirytus: jeśli zrezygnujemy z tego składnika, to zapłacimy 42,13 za koszyk półproduktów. Części z nich nie wykorzystamy w całości, np. jajek (5 zostanie), cukru (zostanie ok. 800 g), masła (zostanie ponad połowa kostki) i mleka (zostanie ok. 800 ml).
Dlatego możemy przyjąć, że same produkty na pączki z tego przepisu kosztować nas będą ok. 35 zł bez spirytusu.
Przy założeniu, że z przepisu można wykonać 20 pączków, otrzymujemy cenę ok. 1,75 zł za pączka. Oczywiście w tej kwocie nie zostaje uwzględniony prąd lub gaz niezbędny do smażenia pączków.
Koszt domowego pączka nie jest zawrotny: z naszego przepisu wynika, że jeden pączek będzie kosztować ok. 1,75 zł.
W sklepach dyskontowych możliwe jest zakupienie pączków już za złotówkę, jednak dietetycy i lekarze przestrzegają przed tym rodzajem wypieków, które zawierają wiele szkodliwych substancji.
Chcąc zjeść naprawdę dobrego pączka możemy udać się do cukierni lub postawić na własny kunszt kulinarny. W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku!
KO