Przed nami tłusty czwartek. Ile wydamy w tym roku na pączki i faworki?
W tym roku tłusty czwartek wypada 8 lutego i choć do tego dnia zostało jeszcze trochę czasu, to pączki oraz faworki możemy kupić już w niemal każdej cukierni i sklepie. Ile w tym roku kosztują pączki i faworki na tłusty czwartek? Jakie smaki pączków oferują obecnie cukiernie?
W tłusty czwartek nie sposób przejść wokół pączków obojętnie, choć w tym roku ich ceny w niektórych miejscach biją rekordy. Pomimo wysokich cen, bez wątpienia w wielu cukierniach będą ustawiać się ogromne kolejki. Jednym z takich miejsc jest cukiernia Magdy Gessler "Słodki Słony", która znana jest z rekordowych cen i jednocześnie pysznych wypieków, za które - zdaniem części konsumentów - warto zapłacić więcej. Przypomnijmy, że w zeszłym roku za pączka od Magdy Gessler trzeba było zapłacić 18 zł. W tym roku za pączka zapłacimy już 22 zł. Do wyboru mamy klasyczny pączek z różą, z maliną, ajerkoniakiem lub z czekoladą i śliwką.
Choć cukiernia Magdy Gessler zawsze oceniana jest pod względem najwyższych cen, to w rzeczywistości w większości rzemieślniczych piekarni i cukierni nie zapłacimy za pączka mniej niż 12 zł. W jednej z popularnych warszawskich cukierni "Ciasto z dziurką" koszt jednego pączka to 13,60-16,50 zł. W luksusowej cukierni DESEO Patisserie & Chocolaterie za pączka z maliną zapłacimy 19 zł, a za pączka z kremem pistacjowym zapłacimy więcej niż u Magdy Gessler, bo 24 zł. Do wyboru mamy tam również pączka z maliną, z karmelem i tonką, z kokosem i marakują oraz z wanilią bourbon z Madagaskaru, wszystkie w cenie 18 zł.
Nieco tańsze pączki na tłusty czwartek możemy dostać w piekarniach oraz cukierniach sieciowych. W Stolicy Lodów i Pączków klasyczny pączek to koszt 6,90 zł. Więcej, bo 7,90 zł, zapłacimy za pączka z pistacją. W A. Blikle większość pączków kosztuje 7,40 zł za sztukę, a pączek premium z pistacjami to koszt 10,90 zł. Jak podaje portal warsawnow.pl, tradycyjne i jedne z najlepszych pączków w stolicy dostaniemy także w Pracowni Cukierniczej Zagoździński w cenie 4,50 zł za sztukę.
CZYTAJ WIĘCEJ: Tyle kosztują pączki od Magdy Gessler. Przeszła samą siebie? „Ceny nowojorskie”
W Krakowie natomiast pączek z piekarni rzemieślniczej to koszt około 14-19 zł. Przykładowo w cukierni My Sweet Home Bakery pączek kosztuje 18 zł za sztukę. W Cukierni Cichowscy pączek z różą jest o wiele tańszy i kosztuje 6 zł. W Dobrej Pączkarni, której pączki zaliczane są do najlepszych w Krakowie, praktycznie wszystkie smaki kosztują 8 zł za sztukę.
We Wrocławiu ceny są podobne, np. w piekarni Food&Green za jednego pączka zapłacimy 14-16 zł. Do wyboru również mamy kilka smaków: pistacja, kawa, patissiere z maliną oraz creme brulee. W tłusty czwartek warto wybrać się też do wrocławskiej Chleboteki, gdzie pączek z różą kosztuje 9,40 zł. Najdroższy wariant to z kolei pączek z karmelem i pistacją w cenie 15,60 zł za sztukę.
Ceny pączków w cukierniach i piekarniach nie należą do najniższych, niemniej jednak z pewnością ich smak oraz obfite nadzienie rekompensuje ich cenę. W praktyce kupując pączki dla całej rodziny, poniesiemy niemały wydatek, bo przykładowo przy zakupie 5 pączków po 22 zł za całość zapłacimy 110 zł. Dlatego niekiedy dobrą alternatywą są popularne markety, w których możemy kupić słodkości na tłusty czwartek w nieco niższej cenie.
W Lidlu klasyczny pączek z różą i skórką pomarańczową kosztuje 2,39 zł, a pączek o smaku sernika z pomarańczą i pączek tiramisu 2,99. Pączek z malinami z Auchana z kolei kosztuje 2,49 zł za sztukę. W Auchanie możemy zakupić całe pudełko pączków z cukrem pudrem (10 sztuk) za 15,99 zł oraz pudełko 10 sztuk z lukrem w cenie 22,99 zł.
U Magdy Gessler 100-gramowe pudełeczko faworków kosztuje 20 zł, co daje 200 zł za kilogram chrustu. To jednak nie najwyższa cena w stolicy, bo za faworki w Cukierni Cieślikowski za kilogram faworków trzeba zapłacić 225 zł. W cukierni Lukullus za 200-gramowe pudełeczko faworków zapłacimy podobnie jak u Magdy Gessler, bo 39,90 zł oraz 59,90 zł, za większe 400-gramowe pudełko.
W warszawskiej Putce 200 g faworków kosztuje 24 zł, w Grycanie - 46,90 zł za 300 g chrustu, a w Cukierni Olsza - 32,90 zł za 180-gramowe pudełeczko. W Krakowie w cukierni Cichowscy za chrust zapłacimy mniej, bo 100 zł za kg, w Cukierni Wojciech Wilk z kolei zapłacimy 85 zł za kilogram słodkości.
Faworki w lutym z pewnością będą też królować w popularnych marketach, gdzie możemy dostać je o wiele taniej. W Auchanie za 100-gramowe opakowanie faworków trzeba zapłacić 7,99 zł, natomiast w Lidlu za 250 g zaledwie 7,49 zł.
WG