Kolacja dla prezesa, czyli czy można odliczać VAT od usług cateringowych
W 2011 r. zmieniło się wiele przepisów dotyczących podatku VAT. Jednakże jak się okazuje zmiany, które miały być przejrzyste i jednoznaczne wcale takimi nie są. Przykładowo, podatnicy cały czas mają wątpliwości w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu usług cateringowych.
Prawo do odliczenia podatku przysługuje w zakresie w jakim nabycie towarów i usług służy lub ma służyć do wykonywania działalności opodatkowanej Podatnika . Kwotę podatku naliczonego stanowi zaś suma kwot podatku określonych w fakturach otrzymanych przez podatnika z tytułu nabycia towarów i usług.
Zatem wydawałoby się, że w przypadku gdy nabycie usług cateringowych związane jest z prowadzeniem przez podatnika działalności opodatkowanej (nawet w sposób pośredni), tj. wiąże się z organizacją i przebiegiem spotkań biznesowych, negocjacji handlowych, czy w ramach wewnętrznych spotkań dotyczących sytuacji przedsiębiorstwa, istnieją przesłanki aby uznać, iż Podatnik jest - co do zasady - uprawniony do odliczenia podatku naliczonego.
Niemniej, oprócz ww. zasady podstawowej należy również wskazać, że obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób .
Do końca 2010 r. aby zakwalifikować przedmiotowe świadczenie usług jako gastronomia lub catering należało odwołać się do klasyfikacji statystycznej - PKWiU z 1997 r. W tej klasyfikacji statystycznej zarówno usługa gastronomiczna jak i usługa cateringowa (in. dostarczania posiłków) zostały ujęte w dwóch różnych grupowaniach (odpowiednio 55.3 oraz 55.5 PKWiU).
W konsekwencji, zarówno organy podatkowe jak i sądy administracyjne umożliwiały odliczenie podatku naliczonego przy zakupie usług cateringowych, jeśli tylko podatnik wykazał związek nabycia z prowadzoną działalnością opodatkowaną .
Natomiast od 1 stycznia 2011 r., towary lub usługi będące przedmiotem czynności opodatkowanych, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne (art. 5a ustawy o VAT).
W konsekwencji skoro w ustawie nie została wskazana klasyfikacja statystyczna PKWiU dla usługi gastronomicznej, to obecnie należy odwołać się jedynie do słownikowego i gospodarczego znaczenia transakcji (tzn. stwierdzenia czy przedmiotowa transakcja jest rzeczywiście usługą cateringową czy jednak posiada znamiona usługi gastronomicznej). W tym zakresie statystyka publiczna nie ma żadnego znaczenia.
W pierwszej kolejności, należy powołać definicję słownikową. Jak czytamy w słowniku PWN - catering jest to usługa polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć . Oznacza to, że usługa cateringowa różni się od usługi gastronomicznej tym, iż inne jest miejsce spożycia posiłków przygotowanych przez usługodawcę.
Jak czytamy w słowniku PWN, gastronomia to działalność produkcyjno-usługowa, obejmująca prowadzenie restauracji, barów itp. . Zatem z usługą gastronomiczną mamy do czynienia wtedy, gdy posiłek jest podany w miejscu, w którym jest on przyrządzany (np. restauracja, bar).
Natomiast usługa cateringu ma miejsce wówczas, gdy posiłki są sporządzone w lokalu gastronomicznym i dalej dostarczane w miejsce przez nabywcę wskazane (np. do siedziby firmy).
W konsekwencji, Podatnikowi po 1 stycznia 2011 r. nadal przysługuje prawo do odliczenia kwoty podatku naliczonego z tytułu nabycia usługi cateringowej (ew. przygotowania i dostarczenia posiłków), jeśli zgodnie z ww. warunkami przedmiotowa czynność nie zostanie uznana za świadczenie usługi gastronomicznej.
Małgorzata Breda, doradca podatkowy, Kierownik Zespołu ds. Podatku VAT, ECDDP Sp. z o.o.