Otyłość staje się plagą. Czy firmy będą zatrudniać dietetyków?
Trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę - te dane nie pozostawiają wątpliwości - otyłość stała się plagą, a praca zdalna tylko utrwaliła złe nawyki wielu rodaków. W wielu firmach działy HR na poważnie się zastawiają, czy współpraca z dietetykiem nie byłaby korzystna dla zatrudnionych, a tym samym dla wyników przedsiębiorstw.
- Konsultacje dietetyczne dla pracowników w Polsce jeszcze 2 lata temu były rzadkością
- Co trzeci pracownik byłby chętny, aby zostać objętym długotrwałą opieką dietetyka
- Zmniejszona aktywność ruchowa w czasie pandemii nie zostały bez śladu dla naszej kondycji fizycznej i psychicznej
Dane dotyczące rosnącej z roku na rok otyłości Polaków są bardzo niepokojące. Nadwagę ma obecnie już trzech na pięciu dorosłych Polaków, a z szacunków Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że w perspektywie 5 lat otyłość może dotyczyć już nawet jednej trzeciej naszego społeczeństwa. Nie dziwi więc fakt, że coraz więcej świadomych pracodawców decyduje się na organizacje w firmach konsultacji dietetycznych dla pracowników. Niektórzy idą nawet o krok dalej, wprowadzając dla zatrudnionych kompleksową opiekę i edukację żywieniową.
Konsultacje dietetyczne dla pracowników w Polsce jeszcze 2 lata temu były rzadkością, zyskały na znaczeniu dopiero po pandemii. Praca zdalna, utrwalanie nieprawidłowych nawyków żywieniowych i zmniejszona aktywność ruchowa nie zostały bez śladu dla naszej kondycji fizycznej i psychicznej.
Jak pokazało badanie Dailyfruits przeprowadzone w 2021 roku, aż 44 proc. spośród zapytanych wówczas Polaków przytyło na home office, najwięcej, 39 proc. między 4 a 6 kg. Coraz więcej pracowników zaczęło się zmagać z dodatkowymi kilogramami. Rosnący dyskomfort na tle zmienionej sylwetki wpływał nie tylko na stan zdrowia, ale także negatywnie na samoocenę i obawę przed powrotem do biura. Dlatego konsultacje dietetyczne, które coraz częściej obecnie pojawiają się w ofercie pracodawców dla pracowników stały się pozytywnie postrzeganym benefitem pozapłacowym. Dla wielu pracowników zmagających się z nadwagą czy otyłością stały się dodatkową formą wsparcia zdrowia ze strony pracodawców.
Eksperci nie mają wątpliwości, że sięgnięcie po pomoc dietetyków, którzy zaczęli pojawiać się w firmach celem realizacji warsztatów dietetycznych czy indywidualnych konsultacji z analizą składu ciała to naturalny krok w budowaniu polityki prozdrowotnej. To także odpowiedź na bieżące potrzeby pracowników. Jak potwierdziło badanie "Firma w trendzie zdrowia i zero waste" (Dailyfruits), co trzeci pracownik byłby chętny, aby zostać objętym długotrwałą opieką dietetyka, a 23 proc. osób chętnie posłuchałoby wykładu prowadzonego przez specjalistę z tego zakresu.
Ostatnie 2 lata pokazały, że benefity wspierające zdrowie pracowników są potrzebną inwestycją w firmową profilaktykę. Bez wzmacniania odporności nie ma szansy na obniżenie absencji wśród pracowników i poprawę efektywności w pracy.
***