Reklama

Inflacja: Warzywa i owoce będą tanieć!

Zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS z konca lipca br, tegoroczne zbiory owoców wyniosą prawie 4,2 mln t i będą o ok. 6 proc. wyższe niż w 2019 r., co jest poziomem zbliżonym do średniej za ostatnie 5 lat. Zbiory owoców z drzew są obecnie oceniane na ponad 3,6 mln t (+5 proc. r/r), podczas gdy zbiory owoców jagodowych na ponad 0,5 mln t (+10 proc. r/r). Tegoroczne warunki agrometoeorologiczne były bardzo zmienne. Wiosną obserwowany był deficyt opadów oraz przymrozki, co miało negatywny wpływ na wegetację, podczas gdy w miesiącach letnich warunki agrometoerologiczne poprawiły się.

Znalazło to odzwierciedlenie w dużej rozpiętości wyników produkcyjnych pomiędzy poszczególnymi gatunkami owoców. W przypadku owoców z drzew, zbiory jabłek oceniane są na poziomie ok. 3,3 mln t (+6 proc. r/r), wiśni na ok. 150 tys. t (-1 proc. r/r), śliwek na ok. 90 tys. t  (-5 proc. r/r), gruszek na ok. 69 tys. t (+2 proc. r/r) oraz czereśni na ok. 42 tys. ton (-5 proc. r/r). W przypadku owoców jagodowych zbiory porzeczek ogółem szacowane są na ok. 169 tys. t (+34 proc. r/r), truskawek na ok. 160 tys. t  (-9 proc. r/r), malin na ok. 122 tys. t (+60 proc. r/r) oraz agrestu na ok. 10 tys. t (+9 proc. r/r). Kolejny szacunek GUS dotyczący tegorocznych zbiorów owoców poznamy 30 września. 

Zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS z 30.07.2020, tegoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosą prawie 4,1 mln t i będą o ok. 6 proc. wyższe niż w 2019 r., a tym samym ukształtują się na poziomie zbliżonym do średniej za ostatnie 5 lat. Wyższej produkcji warzyw sprzyjały lepsze niż przed rokiem warunki agrometeorologiczne. Jednocześnie jest to pierwszy wzrost krajowej produkcji warzyw od 2017 r., która przez dwa ostatnie sezony kształtowała się w trendzie spadkowym ze względu na susze.

Reklama

Zbiory kapusty oceniane są na 0,9 mln t  (+8 proc. r/r), kalafiorów na ok. 200 tys. t (-3 proc. r/r), cebuli na ok. 580 tys. t (+8 proc. r/r), marchwi na ok. 700 tys. t  (+3 proc. r/r), buraków ćwikłowych na ok. 290 tys. t (+3 proc. r/r), ogórków na ok. 220 tys. t (-1 proc. r/r), a pomidorów na ok. 240 tys. t. (bez zmian). Zgodnie z prognozą Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej tegoroczne zbiory warzyw spod osłon ukształtują się na poziomie ok. 1,2 mln t, czyli poziomie zbliżonym jak w 2019 r. Produkcja pomidorów spod osłon wyniesie ok. 680 tys. t (bez zmian), a ogórków spod osłon ok. 296 tys. t (bez zmian).

Kolejny szacunek GUS dotyczący tegorocznych zbiorów warzyw poznamy 30 września.  Uważamy, że w II kw. br. dynamika cen owoców osiągnęła swoje maksimum lokalne, co wynikało zarówno z efektów niskiej bazy sprzed roku jak i słabych ubiegłorocznych zbiorów. Na ogół lepsze niż przed rokiem tegoroczne zbiory owoców będą w kolejnych miesiącach oddziaływać w kierunku spadku dynamiki cen owoców i w II kw. 2021 r. osiągnie ona ujemną wartość.  

Zrealizował się nasz scenariusz, zgodnie z którym w lipcu odnotowano deflację cen warzyw, będącą efektem ich wyższych zbiorów w ujęciu rocznym. Uważamy, że ujemna roczna dynamika cen warzyw utrzyma się do III kw. 2021 r. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszych prognoz zarówno dynamiki cen owoców i warzyw są warunki agrometeorolgiczne w Polsce oraz wśród innych ważnych producentów owoców i warzyw w Europie.

raport:

Credit Agricole 

Dowiedz się więcej na temat: inflacja | inflacja Polska | warzywa i owoce | ceny żywności

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »