Sfinks planuje ekspansję w mniejszych miastach

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, oprócz rozwoju w dużych miastach jeszcze w tym roku zamierza wprowadzić nową ofertę franczyzową dla osób z mniejszych miejscowości.

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, oprócz rozwoju w dużych miastach jeszcze w tym roku zamierza wprowadzić nową ofertę franczyzową dla osób z mniejszych miejscowości.

Umożliwi ona zainteresowanym uruchomieniem nowej restauracji lub przekształceniem działającego lokalu w restaurację Sphinx otwarcie jej po znacznie niższych kosztach. Po sukcesie zmian wprowadzonych w Chłopskim Jadle jeszcze we wrześniu br. Sfinks rozpocznie proces zmian w restauracjach WOOK. Na ten rok spółka zaplanowała jeszcze otwarcie co najmniej 5 restauracji. Dotychczasowy rozwój sieci i inne zmiany w grupie przełożyły się na dalszy wzrost rentowności biznesu - EBITDA sieci za I półrocze 2013 r. wyniosła 10,8 mln zł, co oznacza wzrost o 20 proc. r/r. Grupa Sfinks Polska w tym samym okresie poprawiła wynik operacyjny o ponad 6,17 mln zł i osiągnęła zysk na tym poziomie w wysokości 608 tys. zł.

Reklama

- W ostatnich miesiącach intensywnie inwestowaliśmy w rozwój sieci w dużych miastach. Powróciliśmy z naszymi restauracjami do wielu prestiżowych lokalizacji, jak choćby Galerii Krakowskiej czy warszawskiej Galerii Mokotów, gdzie w lipcu otworzyliśmy dwie nasze restauracje - Sphinksa oraz Chłopskie Jadło. Nie wyczerpuje to jednak naszych planów. Jeszcze w tym roku zamierzamy uruchomić kolejnego Sphinksa na starówce w Krakowie, będziemy w nowo budowanym centrum przy Dworcu Głównym w Poznaniu i otworzymy pierwszą wolnostojącą restaurację Sphinx we Wrocławiu przy centrum Futura Park. Wszystkie te inwestycje wiążą się ze znaczącymi nakładami i są realizowane bezpośrednio przez spółkę - mówi Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.

- Jednocześnie, chcemy w dalszym ciągu rozwijać się poprzez franczyzę. W tym roku otworzyliśmy jedną taką restaurację, w Świnoujściu, i planujemy dwie kolejne, w Bełchatowie i Krakowie. Potencjał widzimy zwłaszcza w mniejszych miastach, gdzie prowadzenie restauracji przez lokalnego przedsiębiorcę ma szczególne znaczenie. Lepiej zna swój rynek i potrafi wykorzystać jego potencjał. Są to jednocześnie zazwyczaj nie tak duże restauracje jak w centrach miast czy w galeriach handlowych, dlatego wypracowaliśmy rozwiązania, które umożliwiają poprowadzenie restauracji pod marką Sphinx przy znacznie niższych kosztach niż dotychczas. Chcemy dalej rozwijać się we franczyzie, bo jest to opłacalne dla obu stron. W pierwszym półroczu nasi franczyzobiorcy zarobili na czysto 2,1 mln zł, czyli o ponad jedną czwartą więcej niż rok wcześniej - komentuje Sylwester Cacek.

W nowym modelu franczyzowym wstępna opłata została obniżona o 200 tys. zł (z 500-650 tys. zł do 300-450 tys. zł). Koszt ten dotyczy otwarcia nowego lokalu. W przypadku przekształcania już istniejącego punktu w restaurację Sphinx franczyzobiorca poniesie wyłącznie koszty dostosowania lokalu do wymogów sieci. W ramach nowego modelu franczyzowego Sfinks zapewnia m.in. możliwość dzierżawienia części urządzeń i wyposażenia, korzystanie z preferencyjnych warunków zaopatrzenia i promocji centralnych. Sfinks przewiduje, że umowy w nowym modelu będą podpisywane od początku przyszłego roku. Restauracje będą otwierane w miastach od 60 tys. mieszkańców.

We wrześniu br. Sfinks rozpocznie też zmiany konceptu WOOK. Planowane jest rozszerzenie profilu klienta poprzez oferowanie dań różnych kuchni azjatyckich, a nie tylko chińskiej. Wprowadzone zostanie nowe menu i nowy sposób serwowania dań. Na 2014 rok zaplanowane są prace projektowe dotyczące organizacji i wyglądu restauracji WOOK.

- Kończymy proces zmian w Chłopskim Jadle zapoczątkowany w zeszłym roku. Uważamy, że jest to koncept przygotowany do dalszego rozwoju, choć oczywiście będzie podlegał stałemu doskonaleniu i dopasowaniu do potrzeb klientów. Teraz podobny proces rozpoczynamy w sieci WOOK. Wprowadzane przez nas zmiany mają rozszerzyć grupę docelową i poprawić wyniki restauracji, a także zapewnić powtarzalność konceptu, co umożliwi dalszy rozwój tej sieci - komentuje Sylwester Cacek.

Zmiany wdrażane w sieciach Sfinksa przynoszą coraz lepsze efekty. W minionym półroczu mimo mniejszej liczby działających restauracji EBIDTA sieci wzrosła do 10,8 mln zł, czyli o 20 proc. rok do roku. W sieci Sphinx wzrost ten wyniósł 18 proc., a sieć Chłopskie Jadło - w pierwszym roku funkcjonowania w zmienionym koncepcie - odnotowała aż 90 proc. wzrostu EBITDA r/r. Dobre wyniki sieci znalazły także swoje odzwierciedlenie w wynikach grupy Sfinks Polska. W pierwszym półroczu 2013 r. - mimo mniejszej liczby restauracji - zwiększyła ona przychody do 85,96 mln zł, czyli o ok. 3 proc. r/r. O ponad 6,17 mln zł grupa poprawiła wynik operacyjny osiągając zysk na tym poziomie w wysokości 608 tys. zł. Jednocześnie Sfinks poprawił też skonsolidowany wynik na poziomie netto o ponad 73 proc., w pierwszej połowie br. wyniósł on (-) 2,19 mln zł.

- - - - -

Sfinks Polska zarządza 109 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 91 restauracji Sphinx (segment casual dining), 11 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 7 restauracjami WOOK (segment casual dining). Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.

Opr. KM

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Sfinks
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »