Reklama

Udana emisja akcji spółki Agrotour

Ponad 2,6 mln zł pozyskała w ramach emisji akcji serii B spółka Agrotour S.A. Oznacza to, że w 100% zrealizowano założenia dotyczące tego projektu. W trakcie emisji inwestorzy objęli łącznie 2 620 000 akcji o wartości nominalnej 1 zł każda akcja.

Ponad 2,6 mln zł pozyskała w ramach emisji akcji serii B spółka Agrotour S.A. Oznacza to, że w 100% zrealizowano założenia dotyczące tego projektu. W trakcie emisji inwestorzy objęli łącznie 2 620 000 akcji o wartości nominalnej 1 zł każda akcja.

Pozyskane fundusze zostały przeznaczone m.in. na zakup zajazdu Chata Nad Wisłą w Ustroniu oraz na remont Karczmy regionalnej Stary Groń w Brennej. Dzięki temu spółka rozwinęła linię biznesową, związaną z usługami hotelarsko-gastronomicznymi.

Aktualnie Agrotour S.A. jest generalnym dystrybutorem wina Mnich powstającego w największej na Śląsku winnicy, o pow. ponad 2 ha. Daje to spółce pozycje jednego z liderów w branży winiarskiej na południu Polski. Część środków zainwestowano w rozwój unikalnej działalności związanej z dystrybucją wina oraz ofertą enoturystyczną skierowaną zarówno do klientów indywidualnych jak i grup i tur operatorów. Debiut akcji Agrotour S.A. na rynku NewConnect zaplanowano do końca II kwartału 2013 r.

Reklama

Zrealizowanie założeń, dotyczących emisji akcji jednoznacznie świadczy o zaufaniu ze strony inwestorów, którzy docenili potencjał rozwoju naszej spółki - mówi Roman Gabryś, prezes zarządu Agrotour S.A. - Wyróżnia nas przede wszystkim działalność związana z produkcją, sprzedażą i możliwościami degustacji wina, które wytwarzamy. Dysponujemy także rozbudowanym zapleczem gastronomicznym, jak również odpowiednimi strukturami zapewniającymi obsługę logistyczną przedsięwzięć, które realizujemy. Czynniki, o których wspomniałem stanowią uzupełnienie unikatowego projektu Winnica Mnich. Dzięki temu nasza spółka ma bardzo istotną przewagę nad konkurencją. Przewaga, którą dysponujemy, jest nie do zniwelowania w okresie co najmniej 6 - 7 lat. Decyduje o tym m.in. długotrwałość procesu zakładania winnicy, a także sam cykl produkcji wina, który jest złożonym przedsięwzięciem. Na pierwsze zbiory winogron, których parametry umożliwiają wyprodukowanie wina zadowalającej jakości trzeba czekać co najmniej 6 lat. Na terenie województwa śląskiego, nie ma winnicy o podobnym stopniu zaawansowania uprawowego, logistycznego i technicznego. Równie istotne znaczenie ma fakt, że nasza spółka ma realne szanse na systematyczny wzrost przychodów. Do optymistycznych prognoz skłania m.in. coraz większe spożycie w Polsce napojów o niskiej zawartości alkoholu. W tej kategorii wina odgrywają coraz bardziej znaczącą rolę.

Agrotour S.A. prowadzi działalność w sektorze usług gastronomiczno-hotelarskich, w oparciu o: karczmę regionalną Stary Groń, położoną w Brennej oraz zajazd Chata Nad Wisłą, zlokalizowany bezpośrednio przy głównej drodze łączącej aglomerację śląską z Ustroniem

i Wisłą. W obiektach gastronomicznych wdrażany jest program rozwoju usług enoturystycznych, który zakłada organizację degustacji winnych, biesiad winiarskich, spotkań i szkoleń z zakresu uprawy winorośli oraz produkcji wina. Tego rodzaju projekty mają związek z wprowadzeniem do oferty spółki unikalnego w skali kraju produktu turystycznego opartego o uprawę winorośli w Winnicy Mnich.

W ramach turystyki winnej, Agrotour S.A. organizuje m.in. cykl imprez "Wino i sztuka". Prowadzone są one w formie cyklicznych plenerów malarskich i rzeźbiarskich. Motywem przewodnim jest tematyka związana z winiarstwem. Efektem tych spotkań są wystawy poplenerowe w obiektach gastronomicznych Agrotour S.A.

Winnica Mnich została założona w 2006 roku. Jest to największa winnica na śląsku. Obszar uprawy powiększa się sukcesywnie i docelowo osiągnie powierzchnie 2,5 ha. . Na terenie winnicy uprawiane są m. in. takie odmiany winorośli jak: Sibera, Hibernal, Bianca, Seyval Blanc, Rondo, Regent, Leon Millot, Cascade, Riesling, Pinot Noir, Merlot. Poza uprawą winorośli i wyrobem wina oraz soków, w Winnicy Mnich, wyrabia się także tradycyjne miody pitne i nalewki.

Winnica Mnich posiada środki techniczne niezbędne do uprawy, zbioru i przeprowadzenia procesu winifikacji. Skala działalności Winnicy umożliwia realizację wszystkich procesów metodami tradycyjnymi, bez wykorzystania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji masowej. Zbiór winogron prowadzony jest ręcznie. Zebrane owoce poddawane są dokładnej selekcji, co umożliwia uzyskanie wina najwyższej jakości, oddającego także charakter miejsca, w którym winorośl jest uprawiana.

Agrotour S.A. jest wyłącznym dystrybutorem wytwarzanego w Winnicy Mnich wina. Spółka posiada Świadectwo Jakości Handlowej, dotyczące tego produktu. Dokument wydał Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Firma uzyskała również postanowienie Urzędu Celnego w Bielsku-Białej, umożliwiające wprowadzenie wina do obrotu.

Pobierz: program do rozliczeń PIT

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »