Zakłady Mięsne Henryk Kania rosną w rekordowym tempie

Wiodący producent wyrobów wędliniarskich i mięsa konfekcjonowanego w Polsce wypracował w pierwszym kwartale 2013 roku rekordowe wyniki finansowe. Notowana na GPW w Warszawie Spółka zanotowała blisko 60 proc. wzrost sprzedaży swoich produktów oraz wypracowała o ponad 170 proc. wyższy zysk netto.

Wiodący producent wyrobów wędliniarskich i mięsa konfekcjonowanego w Polsce wypracował w pierwszym kwartale 2013 roku rekordowe wyniki finansowe. Notowana na GPW w Warszawie Spółka zanotowała blisko 60  proc. wzrost sprzedaży swoich produktów oraz wypracowała o ponad 170 proc. wyższy zysk netto.

Jeden z liderów rynku przetwórstwa mięsnego w Polsce konsekwentnie realizuje strategię rozwoju i kolejny kwartał z rzędu skokowo zwiększa sprzedaż swoich produktów przy zachowaniu wysokiej rentowności sprzedaży.

Zakłady Mięsne Henryk Kania w okresie styczeń-marzec 2013 roku wypracowały 113,9 mln zł przychodów netto ze sprzedaży i jest to wynik o ponad 59 proc. wyższy w porównaniu do 71,8 mln zł w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spółka w pierwszym kwartale 2013 r. wypracowała na poziomie EBITDA 7,1 mln zł, o blisko 30 proc. więcej niż w tym samym okresie 2012 roku (5, 5 mln zł w IQ 2012 r.). Spółka odnotowała również rekordową poprawę zysku netto, który dzięki poprawie efektywności produkcji oraz wykorzystaniu tarczy podatkowej, powstałej w wyniku połączenia Spółek, wyniósł 4,3 mln zł i wzrósł o ponad 170 proc., w stosunku do 1,6 mln zł w pierwszym kwartale 2012 roku.

Reklama

- Konsekwentnie realizowana przez nas strategia rozwoju Zakładów Mięsnych polegająca na rozwijaniu współpracy z największymi sieciami handlowymi w kraju i za granicą przynosi zapowiadane przez nas efekty. Rekordowo dobre wyniki finansowe wypracowane przez Spółkę są konsekwencją decyzji sprzed kilku lat, kiedy jako jedni z pierwszych zrozumieliśmy, że przyszłością w branży spożywczej będzie sprzedaż produktów w nowoczesnych kanałach dystrybucji. Gwarantuje ona potężny wzrost efektywności produkcji oraz poprawia możliwości zakupowe spółki wynikające, ze zwiększonej skali prowadzonej działalności - mówi Henryk Kania, prezes i wiodący akcjonariusz Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

Zakłady Mięsne Henryk Kania planując dalszy rozwój w oparciu o współpracę z sieciami handlowymi, w tym głównie dyskontami, w kwietniu 2013 roku zdecydowały się na zwiększenie mocy produkcyjnych poprzez lokowanie produkcji w jednych z najnowocześniejszych i nowo wybudowanych zakładach przetwórstwa mięsnego w Goczałkowicach-Zdroju.

- - - - - -

Zakłady Mięsne Henryk Kania są jednym z największych producentów wyrobów mięsnych w Polsce. Spółka dostarcza swoje wyroby do największych sieci spożywczych w kraju i za granicą.

Dzięki przeprowadzonym inwestycjom i rozbudowie zakład przetwórczy w Pszczynie należy do najnowocześniejszych w kraju, a jego zdolności produkcyjne wynoszą do 120 ton produktów na dobę. Grupa posiada również oddział w Mokrsku dysponujący mocami produkcyjnymi na poziomie 80 ton wyrobów na dobę.

Opr. KM

Zagłosuj w internetowym referendum w sprawie OFE

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »