Zakłady Mięsne Henryk Kania rosną w rekordowym tempie
Wiodący producent wyrobów wędliniarskich i mięsa konfekcjonowanego w Polsce wypracował w pierwszym kwartale 2013 roku rekordowe wyniki finansowe. Notowana na GPW w Warszawie Spółka zanotowała blisko 60 proc. wzrost sprzedaży swoich produktów oraz wypracowała o ponad 170 proc. wyższy zysk netto.
Jeden z liderów rynku przetwórstwa mięsnego w Polsce konsekwentnie realizuje strategię rozwoju i kolejny kwartał z rzędu skokowo zwiększa sprzedaż swoich produktów przy zachowaniu wysokiej rentowności sprzedaży.
Zakłady Mięsne Henryk Kania w okresie styczeń-marzec 2013 roku wypracowały 113,9 mln zł przychodów netto ze sprzedaży i jest to wynik o ponad 59 proc. wyższy w porównaniu do 71,8 mln zł w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spółka w pierwszym kwartale 2013 r. wypracowała na poziomie EBITDA 7,1 mln zł, o blisko 30 proc. więcej niż w tym samym okresie 2012 roku (5, 5 mln zł w IQ 2012 r.). Spółka odnotowała również rekordową poprawę zysku netto, który dzięki poprawie efektywności produkcji oraz wykorzystaniu tarczy podatkowej, powstałej w wyniku połączenia Spółek, wyniósł 4,3 mln zł i wzrósł o ponad 170 proc., w stosunku do 1,6 mln zł w pierwszym kwartale 2012 roku.
- Konsekwentnie realizowana przez nas strategia rozwoju Zakładów Mięsnych polegająca na rozwijaniu współpracy z największymi sieciami handlowymi w kraju i za granicą przynosi zapowiadane przez nas efekty. Rekordowo dobre wyniki finansowe wypracowane przez Spółkę są konsekwencją decyzji sprzed kilku lat, kiedy jako jedni z pierwszych zrozumieliśmy, że przyszłością w branży spożywczej będzie sprzedaż produktów w nowoczesnych kanałach dystrybucji. Gwarantuje ona potężny wzrost efektywności produkcji oraz poprawia możliwości zakupowe spółki wynikające, ze zwiększonej skali prowadzonej działalności - mówi Henryk Kania, prezes i wiodący akcjonariusz Zakładów Mięsnych Henryk Kania.
Zakłady Mięsne Henryk Kania planując dalszy rozwój w oparciu o współpracę z sieciami handlowymi, w tym głównie dyskontami, w kwietniu 2013 roku zdecydowały się na zwiększenie mocy produkcyjnych poprzez lokowanie produkcji w jednych z najnowocześniejszych i nowo wybudowanych zakładach przetwórstwa mięsnego w Goczałkowicach-Zdroju.
- - - - - -
Zakłady Mięsne Henryk Kania są jednym z największych producentów wyrobów mięsnych w Polsce. Spółka dostarcza swoje wyroby do największych sieci spożywczych w kraju i za granicą.
Dzięki przeprowadzonym inwestycjom i rozbudowie zakład przetwórczy w Pszczynie należy do najnowocześniejszych w kraju, a jego zdolności produkcyjne wynoszą do 120 ton produktów na dobę. Grupa posiada również oddział w Mokrsku dysponujący mocami produkcyjnymi na poziomie 80 ton wyrobów na dobę.
Opr. KM