Aż 100 zł za kilogram. To obecnie najdroższe warzywo w Polsce

Najdroższe warzywo w Polskich sklepach to obecnie wcale nie importowana i egzotyczna roślina, a przedstawiciel uprawianego w Polsce przysmaku. W ostatnim czasie w sklepach pojawiły się nowalijki, czyli młode warzywa, które pierwszy raz w roku trafiają do sprzedaży wiosną. Wśród nich jest także fasolka szparagowa, której cena już wywołuje u klientów wielkie oczy.

  • Nowalijki już pojawiły się na bazarkach, targowiskach i w sklepach. Ceny niektórych warzyw wręcz porażają.
  • Najdroższym z warzyw obecnie dostępnym w polskich sklepach jest fasolka szparagowa. Przysmak kosztuje nawet 25 zł więcej niż dwa lata temu.
  • Rekordową cenę tego warzywa dostrzeżono jednak na targowisku w Jarocinie, gdzie za kilogram fasolki szparagowej żądano aż 99 zł.

Nowalijki już w sklepach, co tylko zachęca do sięgnięcia po te świeże warzywa. Jednak zapał do zakupów może zmaleć, gdy zobaczymy cenę niektórych z nich. Na bazarkach i w działach warzywnych marketów pojawiły się już pierwsze pomidory, ogórki czy fasolka szparagowa. I właśnie to cena tego ostatniego z warzyw bardzo zaskoczyła. To wprost najdroższe warzywo w Polsce w ostatnich dniach.

Reklama

Fasolka szparagowa tylko dla bogatych. Za kilogram przynajmniej 50 zł, a maksymalnie 100 zł

Fasolka szparagowa zaskakuje ceną. Mamy wiosnę, nowalijki już pojawiają się w sklepach i naturalnym jest, że warzywa te są po prostu droższe ze względu na swoją świeżość. Jednak chyba nikt nie spodziewał się aż takich cen. Dziennik "Fakt" donosi, że na targu w podwarszawskich Broniszach za kilogram fasolki szparagowej trzeba zapłacić od 50 zł do 60 zł.

W ubiegłym roku ceny w tym samym miejscu w analogicznym okresie były wyraźnie niższe. Jak wskazują archiwalne publikacje sprzed roku, kilogram fasolki szparagowej 20 kwietniu 2023 osiągał cenę detaliczną na poziomie 25 zł - 30 zł. To aż cztery razy mniej od ceny fasolki szparagowej na jednym z targów w Jarocinie. To tam w ubiegłym tygodniu wyceniono fasolkę szparagową na rekordowe 99 zł za kilogram.

Nie tylko fasolka szparagowa jest droga. Ceny bobu też wysokie

Choć cena fasolki szparagowej czyni ją zdecydowanie najdroższym warzywem w Polsce ostatnich dni, to nie tylko ta z nowalijek jest wyraźnie droższa niż rok temu. Bób, który jest lubianą przez Polaków przekąską, także osiąga ceny wyraźnie wyższe niż w analogicznym okresie 2023 roku.

Kilogram bobu kosztuje obecnie około 45 zł do 55 zł, choć to i tak spadek przeciętnej ceny o 10 zł względem ceny z początku miesiąca. W przypadku tego warzywa najlepiej czekać na końcówkę czerwca, gdy sezon na ten strączek jest w pełni, a bób można kupić wówczas za około 10 zł -15 zł za kilogram.

Ile kosztują warzywa?

Nie tylko na bób i fasolkę szparagową zwracamy jednak uwagę podczas zakupów zieleniny. Poniżej przedstawiamy za dziennikiem "Fakt" ceny najpopularniejszych warzyw, które odnotowywane są na targowiskach i w sklepach:

  • młode ziemniaki - 15 zł - 20 zł za kilogram,
  • pomidory malinowe - 13 zł - 16 zł za kilogram,
  • pomidory szklarniowe - 10 zł - 12 zł za kilogram,
  • szparagi - 20 zł - 30 zł za kilogram,
  • kalafior - 6,50 zł - 7,50 zł za sztukę
  • ogórki gruntowe - 7 zł - 10 zł za kilogram,
  • rzodkiewka - 1,5 zł za pęczek.

Przemysław Terlecki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: najdroższe | warzywa | ceny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »